U trendu

Prva kineska investicija u Hrvatskoj i na radaru Brisela?

ZAGREB – Nakon dugih najava, i zvanično je startovala prva kineska investicija u Hrvatskoj, koja bi u naredne dve godine trebalo da dostigne 160 miliona evra, a pojavila se i na „radaru“ Evropske komisije, javlja Hina.

Reč je o gradnji vetroelektrane kod Senja koju preduzima velika kineska građevinska kompanija „Norinco International Cooperation“, godinu dana pošto je potpisala ugovor o preuzimanju većinskog udela u hrvatskoj kompaniji „Energija projekt“.

Ta je transakcija, teška 32 miliona evra, zabeležena i u velikoj analizi realizovanih ili najavljenih kineskih ulaganja u Evropi, koju je proletos objavio Blumberg, pobrojavši da su u poslednjih deset godina ona veća od 300 milijardi evra, prenosi Novac.hr tekst Globusa.

Ne samo zbog iznosa, i ne samo zbog toga što je pionirska, investicija je zanimljiva i zato što je valja gledati u širem kontekstu, kao deo strateške kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“, navodi B92.

Kineska investicija u Hrvatskoj pojavila se i na „radaru“ Evopske komisije, čije članice upravo pripremaju donošenje uredbe o nadzoru investicija iz trećih zemalja, i svih onih koji kineska ulaganja u Evropi posmatraju u geopolitičkom kontekstu.

Premijer Andrej Plenković predstavio ju je kao deo „projektno orijentisane saradnje dve zemlje“.

Pekinška kompanija „Norinco International Cooperation“, čiji je predsednik Uprave Vang Jitong prošle nedelje doputovao na svečanost povodom početka radova u Senju, izlistana je na berzi, ali je zapravo vlasnički povezana s državom.

Stvar je prilično komplikovana, ali je jasno da je „Norinco“ deo gigantske „Ćina North Industries Corporation“ koja je osnovana još 1980. godine, jedne od najvećih državnih konglomerate po imovini i prihodima, a u svetu je najpoznatija po proizvodnji oružja svih vrsta, navodi se u tekstu.

Od 1999. godine ona je deo još veće grupe kompanija, „Ćina North Industries Group Corporation“ (CNGC). Nju čini 50-ak kompanija sa ukupno oko 280.000 zaposlenih, izvan Kine ostvaruje više od 40 odsto prihoda i posluje u 40 zemalja, a bavi se istraživanjem i razvojem, proizvodnjom oružja i vojne opreme, kao i rudarskim i naftnim biznisom.

Dakle, u Hrvatsku preko Senja nije ušla privatna, nego kompanija povezana s kineskim državnim vrhom, odnosno partijom, i deo je prilično važnog konglomerata, podsećaju mediji.

U Briselu je dosad „podizanje obrva“ izazvao veliki hrvatski ugovor s Kinezima za izvođenje radova na Pelješkom mostu, jer se taj projekat sufinansira novcem iz evropskog budžeta, a sada je u pitanju direktna investicija u energetski sektor.

U iduće dve godine Kinezi će tako pod Velebitom izgraditi 39 vetroagregata ukupne snage 156 megavata, a opština Brinje i grad Senj će prihodovati 5,5 miliona kuna godišnje na osnovu vetroenergetske rente.

Na izgradnji će deo radova voditi hrvatski podizvođači, navodi B92.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.