Prva konferencija Saveza vinara; Mali: Važni za razvoj SRB

BEOGRAD – U Beogradu je večeras održana prva konferencija Saveza vinara i vinogradara Srbije, koji je osnovan u julu ove godine, a ministar finansija Siniša Mali poručio je vinarima na skupu da vinska industrija sve više napreduje i da su njihove kompanije važne za privredni razvoj Srbije.

Cilj osnivanja Saveza je razvoj vinskog turizma, promocija vinskih regija i srpskih vina u zemlji i inostranstvu, ali i povezivanje i saradnja sa vinogradarima iz regiona, saopštilo je Ministarstvo finasija.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da vam se obratim i čestitam na osnivanju Saveza. To je prvi korak ka tome da naše vinarije i naša vina budu svetski poznata i priznata. Pre nekoliko meseci imao sam priliku da obiđem veliki broj vinarija u Srbiji i da upoznam mnogo proizvođača koji imaju veliko znanje i želju da napreduju. Ovo je prvi put da država Srbija želi da stane iza vinara i da obezbedi sredstva kako biste više proizvodili i zarađivali”, poručio je Mali.

Ministar je najavio da će do polovine novembra biti završena Strategija razvoja vinskog sektora u Republici Srbiji 2020 – 2030., koju će usvojiti i Vlada Srbije, a koja će definisati razvoj vinarstva u nekoliko faza.

“U izradi Strategije, koja je pokrenuta na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, učestvuje veliki broj vinara, a pozivam sve vas da se dodatno uključite“, rekao je Mali.

On je naveo da će Strategija biti zasnovana na temeljnim analizama, kako bi mogla da se sprovede u praksi i da u budžetu bude obezbeđen neophodan novac za unapređenje proizvodnje. „Sve to treba da doprinese boljem pozicioniranju ove privredne grane. Zato radimo vrlo predano i ozbiljno, jer nam je cilj da sistemski izgradimo industriju vina u našoj zemlji i da Srbija postane prepoznatljiva kao zemlja dobrih vina”, kaže Mali i podseća da je pomoć države u razvoju vinske industrije danas moguća, jer smo u potpunosti stabilizovali javne finansije.

Konstatujući da u Srbiji vinarstvo i vinogradarstvo imaju ogroman potencijal za razvoj, ministar je rekao da je zadatak države da ovaj sektor dodatno podstakne.

“Uveren sam da će, nakon izrade Strategije, vinogradarstvo i vinarstvo dobiti još veći zamah”, istakao je ministar i vinarima poželeo još mnogo uspešnih godina u budućnosti.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je vinarima da je veoma važno što je upravo ovaj sektor prepoznat kao važan, dodajući da država, pre svega, ima novca da ulaže u vinogradarstvo vinarstvo, ali i volju da unapredi njihovu proizvodnju.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević kaže da je formiranje Saveza vinara i vinogradara značajno zbog razvoja vinskog turizma, koji je u stalnom u porastu.

“Turisti iz Kine su nam na prvom mestu po broju dolazaka u prvih osam meseci ove godine, a oni uvek u okviru svoje posete obiđu makar jednu vinariju. Očekujemo da nam strategija da smernice kako bismo dodatno podstakli razvoj vinarstva, a siguran sam da ćemo zajedničkim snagama uspeti u ovom cil?u”, istakao je Knežević.

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Božidar Aleksandrović kaže da čvrsto veruje u uspeh ove strategije.

“Sanjao sam ovaj dan kada će nas vino sve okupiti i veoma sam srećan i ubeđen da će ova strategija imati veliki uspeh. Radimo je za narednih 10 godina, a ona će obraditi i podizanje vinograda, što je krucijalno, kao i podizanje vinarija, razvoj vinskog turizma i promociju srpskih vina”, istakao je Aleksandrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.