U trendu

Putnikovic: Poskupljenje struje i gasa ocekivano, nije veliko

BEOGRAD – Najavljeno poskupljenje gasa od 11 odsto i struje do 10 odsto od januara je očekivano s obzirom na energetsku krizu, rekla je danas urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković i ocenila da je za građane Srbije najvažnije što to poskupljenje nije veliko.

„Neobično je kada usred grejne sezone poskupljuje i električna energija i prirodni gas, jer znamo da se puno građana greju tim energentima, ali s obzirom da je aktuelna energetska kriza ne čudi me poskupljenje“, kazala je Putnikovićeva za Tanjug.

Naglasila je da su građani Srbije počeli da štede struju i pridržavaju se apela države da se smanji potrošnja, kako bi se što manje struje uvozilo.

Poskupljenje električne energije, rekla je ona, na neki način će „pojesti“ umanjenje računa koje su građani već mogli da vide na računu za prošlomesečnu potrošnju.

Kada je u pitanju prirodni gas, Putnikovićeva je navela da njega nema dovoljno ugovoreno po naftnoj formuli od 350 dolara za 1.000 metara kubnih.

Kaže da ukoliko bi ostale niske cene, poslovanje Srbijagasa i EPS-a bi bilo u još većoj krizi.

Na pitanje kako komentariše nedavnu posetu delegacije Norveške Srbiji i kakvu pomoć naša zemlja može očekivati sa te strane, s obzirom na to da se radi o lideru kada su obnovljivi izvori energije u pitanju, Putnikovićeva kaže da treba pratiti svetske tredove.

„Mi u Srbiji imamo dovoljno dobrih sručnjaka i treba saslušati šta kažu stručnjaci iz inostranstva i kopirati one koji su uspešni u određenim sektorima, a u energetici posebno“, istakla je ona.

Naglasila je da je neophodno da se u Srbiji naprave novi kapaciteti za proizvodnju električne enegije, nova gasna skladišta i da se proširuju energetski kapaciteti, kako bi zemlja bila energetski nezavisni.

Na pitanje da prokomentariše to što su cene goriva u od prošle nedelje u opadanju, Putnikovićeva je istakla da je nafta pojeftinila, prema poslednjim podacima, na evropskom tržištu i iznosi oko 87 dolara za barel, dok je u Americi oko 80.

„Pokazala se tačna procena kartela OPEK, koji je rekao da će zbog kovid krize koja se ponovo javlja u Kini, kao i zbog sve veće inflacije i recesije, biti smanjena potražnja za naftom. To je razlog što je pojeftinilo gorivo kod nas“, objasnila je sagovornica Tanjuga.

Smatra da treba očekivati nova pojefitinjenja, međutim ukazala je i da se cena dizel goriva ne određuje samo na osnovu cene sirove nafte, jer je velika potrošnja dizela u Evropi, koja je uvozila dosta dizela iz Rusije.

Kakva će biti cene goriva, prema rečima Putnikovićeve, videće se posle 5. decembra kada nastupi zabrana uvoza ruske nafte.

„Dizel gorivo će, praktično, moći da se uvozi do januara, ali verovatno će tu biti i geopolitičkih uticaja na cenu, a ne samo ekonomskih“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.