U trendu

Radionica o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje

LESKOVAC – U srednjoj Poljoprivrednoj školi u Leskovcu održana je radionica na temu „Značaj osiguranja poljioprivredne proizvodnje“, na kojoj su učestvovali učenici i profesori u toj školi, kao i nosioci poljoprivrednih gazdinstava u tom kraju.

Radionicu su održali predstavnici Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Leskovcu, kao i predstavnici Poljoprivredne, savetodavne i strucne službe Leskovac i Agropreša.

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Leskovcu Dejan Dimitrijević rekao je da je cilj radionice, koju organizuje ta kompanija u saradnji sa Agroprešom, edukacija učesnika u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i nosilaca te proizvodnje – poljoprivrednih proizvođača.

„Akcenat je i na mladim ljudima koji su budući nosioci poljoprivrednih gazdinstava, sa ciljem podizanja svesti o tome koliki je značaj osiguranja u segmentu zaštite poljoprivredne proizvodnje, uloženih sredstava i rada“, rekao je Dimitrijević.

On je ocenio da je poražavajuća činjenica da je u Jablaničkom okrugu, koji ima oko 8,5 hiljada hektara pod voćem i oko 12 hiljada hektara pod ratarskim kulturama, osigurano tek nešto više od sedam odsto poljoprivednih površina, navodi se u saopštenju „Dunav osiguranja“.

Dimitrijević je dodao da orjentaciona cena osiguranja za hektar pšenice iznosi 1.580 dinara, paprike 56.150 dinara, višnje 37.400 dinara, jabuke 43.650 dinara, maline 45.750 dinara …

Direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Leskovcu Dalibor Cvetanović rekao je da je radionica bitna jer poljoprivredni proizvođači imaju priliku da saznaju novine, koje se odnose na osiguranje useva, stoke i voćnih zasada.

On je naglasio da Poljoprivredna savetodavna i stručna služba ima ulogu da sve to implementira i pozvao sve zainteresovane i poljoprivredne proizvođače da se obrate toj službi kako bi im ona dala smernice kako da osiguraju useve, zasade i stoku.

Predsednik Agropreša Goran Đaković rekao je da je cilj radionice da se mladim stručnjacima objasni značaj poljoprivrednog osiguranja i dodao da bi oni onda trebalo da osveste svoje roditelje i prenesu dalje znanje.

„Oni su ti koji će dalje širiti znanje u budućnosti. Mislim da je ovo zalog za budućnost“, rekao je Đaković.

Na radionici je učestvovao i Novica Miljković, poljoprivredni proizvođac iz Bratmilovca, čije se gazdinstvo nalazi u Oruglici.

Miljković, koji se bavi proizvodnjom maline, ribizle i šljive, ukazao je da je prošle godine pretrpeo štetu od 40 odsto na malini i po 20 odsto na ribizli i šljivi, a da je od „Dunav osiguranja“ dobio nadoknadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.