U trendu

Rama: Regionalno energetsko tržište imperativ

BEOGRAD – Premijer Albanije Edi Rama istakao je danas značaj regionalizacije energetskog tržista, poručujući da je regionalno tržište imperativ.

„Regionalno tržište je imperativ, moramo da sarađujemo. To tržište mora da bude struktuirano na osnovu jasno sačinjenog plana i sa konkretnom mapom puta, koju ćemo nadam se imati, i uz podršku i pomoć norveških prijatelja“, rekao je Rama.

Norveška je, kazao je, odličan model za uspeh, ne samo na osnovu onoga što je urađeno na unutrašnjem planu, već i kada se uzme u obzir kako sa drugim nordijskim zemljama organizuju regionalno energetsko tržište.

Na pitanje novinara iz Albanije koji su prioritetni projekti spremni u toj zemlji, Rama je rekao da upravo norveški Statkraft, proizvođač obnovljive energije, najveći norveški i treći najveći u nordijskom regionu, realizuje dva projekta, jedan u vezi sa plutajućim solarnim panelima, i drugi, inovativni sistem pumpi, koji omogućava da voda koja služi za proizvodnju energije, upotrebljava više puta.

Izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Eriksen, rekao je, na pitanje da li je Albanija zanimljiva za ulaganja u energetici, rekao da je na tamošnjim kompanijama da odluče kakve prilike ovde vide, ali da su ta zemlja, kao i ceo region zanimljivi za ulaganja.

„Norveška vlada je ovde pre svega sa kompetencijama, kada je reč o izgradnji energetskih sistema koji mogu da odole zubu vremema. Nadamo se da možemo da iskoristimo ovu platformu da jačamo saradnju na nivou vlada, ali i sa perspektivom poslovnih odnosa“, rekao je Eriksen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.