U trendu

Republika Srpska zove austrijske investitore

BEČ – U želji da privuku dodatna austrijska ulaganja u Republiku Srpsku, Investiciono-razvojna banka RS i Predstavništvo RS u Austriji danas su u Beču prezentovali investicioni profil svih gradova i opština, kao i same RS.

Tako je 40-ak privrednika iz Austrije, koji razmišljaju o eventualnom ulaganju u Srpsku, moglo da čuje sve informacije koje im mogu biti od značaja za konačnu odluku o investiranju u Srpsku – od osnovnih troškova na nivou opština, poreza, subvencija, do pregleda broja nezaposlenih, odnosno kadrova, radnika koji su im na raspolaganju.

“Ocenili smo da je svakom investitoru problem vreme, da niko od njih nema vremena da istražuje oblast, gradove niti samu RS, mogućnosti u ulaganja u Srpsku… i zato smo se mi potrudili, kreirali 64 investiciona profila, gradova i opština, RS, i došli u Beč da to predstavimo potencijalnim investitorima”, rekao je za Tanjug direktor Razvojno-investicione banke RS Dražen Vrhovec.

On je izrazio zadovoljstvo što su osim naše dijaspore i privrednika, sastanku prisustvovali i austrijski poslovni ljudi, koji su, kaže, veoma zainteresovani da ulažu u RS.

“Već za početak jula, nekoliko investitora iz Tirola najavilo je da žele da našu saradnju podignu na viši nivo, da se to završi sa direktnim stranim ulaganjem”, rekao je Vrhovec i dodao da posle Austrije, planiraju da investicione potencijale Srpske predstave i u Rusiji.

Šef Predstavništva Srpske Mladen Filipović kaže da je cilj da se poslovnoj zajednici u Beču prikažu svi podaci o ulaganju na jednom mestu, kako bi privrednici stekli uvid i u sve troškove koji ih očekuju ukoliko se odluče da započnu posao u Srpskoj.

“Pošto se ti podaci obnavljaju u svakom kvartalu, ovo je način da privrednici dobiju aktuelne informacije, da mogu dugoročno da naprave planove za investiranje”, rekao je Filipović.

Takođe, dodaje da je Banka predstavila svoje proizvode, u smislu finansiranja start-ap kompanija, ali i malih i srednjih preduzeća, kao i velikih projekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar