RGZ: Cene stanova u Srbiji u prvom tromesečju veće za 4,74 odsto u odnosu na isti period 2023.

Cene stanova u Srbiji u prvom tromesečju ove godine veće su za 4,74 odsto u odnosu na isti period 2023. godine dok su u poređenju sa četvrtim tromesečjem prošle godine veće za 0,78 odsto, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

 

U saopštenju se navodi da rast cena u odnosu na prošlu godinu i umeren tromesečni rast ukazuju da tržište nekretnina ostaje stabilno i bez velikih fluktuacija, „što je pozitivan znak za ekonomiju i investitore“.

Cene stanova u „starogradnji“ su porasle za 4,52 odsto dok je „novogradnja“, odnosno kupovina od investitora imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,09 odsto.

Prodaja stanova u prvom tromesečju ove godine ostala je na približno istom nivou kao prošle pa je tokom prvog kvartala 2024. došlo do stabilizacije potražnje za stanovima u Srbiji, sa zabeleženih 10.186 ugovora o prometu stanova (0,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine), uz ukupnu vrednost od 834 miliona evra (2,5 odsto manje nego prošle godine).

Kada je reč o broju prodaja i vrednosti prometa, Šumadija i Zapadna Srbija beleže značajan rast prodaje stanova od 11,28 odsto i vrednosti kupoprodaja za 24,04 odsto.

Rast beleže i Južna i Istočna Srbija sa povećanjem prodaje stanova od 4,92 odsto i vrednosti kupoprodaja za 37,50 odsto.

„Nasuprot tome, Beograd beleži pad prodaje stanova od 6,5 odsto i vrednosti kupoprodaja za 10,13 odsto. Slična situacija je i u Vojvodini, gde je broj prodaja stanova smanjen za 4,32 odsto, a vrednost kupoprodaja za 0,56 odsto“, saopštio je RGZ.

U odnosu na prvi kvartal 2023. godine, cene stanova su porasle u regionu Vojvodine za pet odsto, u Gradu Beogradu za 4,5  odsto, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji za 3,49 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 7,16 odsto.

„Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je imala umeren i stabilan rast cena. Prema dostupnim podacima za četvrto tromesečje 2023, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti, dok je par zemalja zabeležilo dvocifren rast“, stoji u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.