U trendu

Rod pšenice iznad proseka, suša preti kukuruzu

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je danas da je ovogodišnji rod pšenice od 3,2 miliona tona dvostruko veći od domaćih potreba i da je prošečan prinos od 5,02 tone po hektaru iznad petogodišnjeg proseka.

„Imamo ukupno oko 3,2 miliona tona, sa prelaznim zalihama oko 3,6 miliona tona, što je više nego dvogodišnja potreba Srbije. Imamo dovoljno za isharnu stanovništva, za stočni fond i konditorsku industriju, jer su naše potrebe 1,4 do 1,5 miliona tona“, rekao je Nedimović Tanjugu.

Dodao je da su prinosi neujednačeni, zbog različitog rasporeda padavina, pa je pšenica najbolje rodila u južnom Banatu i Sremu, a podbacila na severu zemlje, gde je bilo četiri do 4,5 tone po hektaru.

Ministar je naglasio da je rod od pet tona po hektaru iz nad petogodišnjeg proseka.

„Što se tiče ostalih kultura, suncokret se dosta dobro drži, sa kukuruzom na severu Banata i Bačke ima problema zbog suše. Ja se nadam da ćemo izgurati bar do visine prošlogodišnjeg roda, ali to zavisi da li će biti padavina u narednih 10-15 dana“, rekao je Nedimović.

Naveo je podatke o tome da je u prethodnom periodu palo u proseku petnaestak litara kiše po kvadratnom metru na severu Vojvodine, a pre toga nešto u drugim krajevima Pokrajine.

„Mi definitivno moramo da nastavimo sa projektima navodnjavanja. U ovom trenutku imka 27 različitih takvih projekata koji treba da nam donesu novih 100.000 hektara pod zalivnim sistemima“, zaključio je Nedimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.