U trendu

Rublja se stabilizovala, ponovo na aukciji ruske obveznice

MOSKVA – Ruska valuta se danas stabilizovala na nivou od blizu 60 rubalja za jedan dolar i evro, usled povratka ruskog Ministarstva finansija na tržište instrumenata duga prvi put od februara.

Rusija će danas ponuditi 10-godišnju obveznicu, sa obimom emisije od 10 milijardi rubalja.

Rublja je u 7.14 (GMT) bila slabija za 0,1 odsto u odnosu na dolar i evro, na nivou od 59,94 prema obe valute, prenosi Rojters.

„Fokus je na prvom plasmanu (državnih) obveznica OFZ-a za pola godine“, rekao je zamenik direktora istraživačkog odeljenja kompanije Freedom Finance Global Georgij Vaščenko.

On očekuje da će se nova zaduživanja, između ostalog, iskoristiti za refinansiranje domaćeg duga.

Rusija je u februaru obustavila nedeljne aukcije obveznica OFZ trezora koje koristi da zapuši budžetske rupe.

„Tražnja će verovatno biti velika na prvoj aukciji, pošto investitori očekuju smanjenje ključne stope u petak“, rekao je Vaščenko.

Većina analitičara koje je anketirao Rojters očekuje da će Banka Rusije u petak smanjiti referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na 7,5 odsto, kako bi podstakla kreditiranje, pošto inflacija i dalje usporava.

Ruski berzanski indeksi su bili niži, pri čemu je indeks RTS-a denominiran u dolarima pao za 0,6 odsto na 1.276,3 poena, udaljavajući se od najvišeg nivoa u prethodnih više od dva meseca na prethodnoj sesiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar