U trendu

Rusija ne da novac Svetskoj banci

Rusija neće učestvovati u dokapitalizaciji Svetske banke zbog njenog zamrzavanja projekata u Rusiji, izjavio je zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak na marginama prolećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Akcionarska grupa Svetska banka odobrila je dokapitalizaciju od 13 milijardi dolara.

„Nećemo učestvovati u tome. Istorija zabrane rada Svetske banke na teritoriji Rusije je poznata. Kako u takvim uslovima možemo da tražimo od rukovodstva zemlje da idemo u Državnu dumu sa budžetom ili sporazumom koji podrazumeva naše učešće u dokapitalizaciji“, rekao je Storčak.

Osim toga, zamenik ministra je ukazao na pogubni princip raspodele sredstava unutar banke.

„Ne slažemo se sa tim da se IDA (deo Svetske banke) drži na površini zarad profita koje dobija banka, a on se dobija od onih kojima je pomoć najviše potrebna — dužnika“, rekao je on.

Prema Storčakovim rečima, SAD takođe ne žele da učestvuju u dokapitalizaciji Svetske banke, ali će sačuvati kontrolni paket.

Svetska banka je međunarodna organizacija koja pruža finansijsku pomoć i savete zemljama kako bi se povećao ekonomski razvoj i smanjilo siromaštvo, ali i očuvale međunarodne investicije. Sastoji se od dve institucije: Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar