najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ruska vlada utvrdila spisak robe iz EU pod embargom

Vlada Rusije utvrdila je spisak proizvoda čiji je uvoz zabranjen iz Evropske unije do 5. avgusta naredne godine, a premijer Dmitrij Medvedev najavio je da spisak zabranjene robe može biti revidiran, u zavisnosti od odnosa sa EU.

“Spisak robe se u principu ničim ne razlikuje od prethodnog, izuzimajući konkretne pozicije po biomaterijalima”, rekao je Medvedev na sednici Vlade, ne otkrivajući detalje.

On je rekao da je i ubuduće zabranjen uvoz iz EU mesa krupne rogate stoke, svinjskog mesa, mesnih prerađevina, ribe, mleka i mlečnih proizvoda, povrća i voća.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov izjavio je u sredu da bi Rusija mogla da zabrani i uvoz cveća, ribe i konditorskih proizvoda.

“Doneli smo tu odluku pre godinu dana i produžavamo ih kao odgovor na poznate odluke EU i celog niza drugih država. Nismo mi počeli tu borbu sankcijama i da bi se ona zaustavila, potrebni su obostrani napori. Nažalost, ne vidimo nikakve pozitivne promene kod tih država”, kazao je Medvedev.

On je takođe rekao da su ruski poljoprivrednici tražili da se embargo produži na što duži rok.

Medvedev je kazao da su za godine dana, od kada je Rusija uvela kontrasankcije, cene na prehrambene proizvode skočile, ali da je to dalo impuls za razvoj domaće poljoprivrede. Ako se uporede cene u periodu od januara do aprila ove godine, s istim periodom prošle godine, hrana je u proseku poskupela 23 odsto. Meso je poskupelo 23 odsto, mleko i mlečni proizvodi za 15 odsto, riba 31 odsto, povrće 35 odsto.

Prema istim izvorima, u istom periodu, spoljotrgovinska razmena Rusije pala je za 33 odsto, izvoz za 29 odsto, a uvoz za 39 odsto.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike