U trendu

Ruski Nordgold zatvara rudnik zlata u Burkini Faso

JOHANESBURG – Ruska kompanija Nordgold saopštila je danas da zatvara rudnik zlata Taparko u Burkini Faso zbog, kako kaže, više sile, navodeći da se bezbednosna situacija u toj zapadnoafričkoj zemlji pogoršala, prenosi Rojters.

Burkina Faso, kao i susedne države Mali i Niger, bori se protiv naoružanih militantnih grupa povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom, u čijim je napadima ubijeno više hiljada ljudi i raseljeno više od dva miliona stanovnika iz regiona Sahel u zapadnoj Africi.

Ruski proizvođač zlata se svakodnevno suočava sa sve većim pretnjama u pogledu poslovanja i bezbednosti zaposlenih, naveo je Aleksander Hagan, generalni direktor Nordgoldovog ogranka Somita, u saopštenju u koje je uvid imao Rojters.

Pristup rudniku je poslednjih nedelja postao „praktčno nemoguć“, a čitava situacija dovodi u ozbiljnu opasnost živote osoblja, dodaje se u saopštenju.

Rudnik Taparko nalazi se u provinciji Namantenga u Burkini Faso, otprilike 200 km severoistočno od glavnog grada Uagadugua.

Prema poslednjem izveštaju Nordgolda, u periodu januar-septembar prošle godine u tom rudniku je proizvedeno 53.500 unci zlata. Podaci o proizvodnji za celu 2021. godinu još nisu objavljeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar