U trendu

Rusko ministarstvo proširilo listu brendova koji se mogu uvoziti bez dozvole

MOSKVA – Rusko ministarstvo industrije saopštilo je u da širi listu brendova koji se mogu uvoziti bez dozvole zaštićenog žiga, što uključuje proizvode kompanija poput Ikee i američkih proizvođača igračaka Hasbro i Matel.

Moskva zagovara tzv. režim „paralelnog uvoza“ kako bi ruski potrošači mogli da imaju pristup brojnim stranim proizvodima uprkos teškim sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi zbog sukoba sa Ukrajinom, navodi Rojters.

Mehanizam omogućava ruskim kompanijama da kupuju robu od kompanija izvan Rusije, uključujući zemlju porekla robe, pod uslovom da je kupljena legalno.

Na listu Ministarstva industrije i trgovine dodati su brendovi luksuznih proizvoda poput „Lancomea“, „Giorgio Armanija“ i „Yves Saint Laurenta“, domaći brendovi poput „Wahl“ i „Zanuši“ i japanskog Nintenda, kao i brendovi motornih ulja i proizvođača poljoprivredne opreme.

Mnogi vodeći brendovi koji su povukli svoje proizvode iz Rusije još uvek su dostupni, a mehanizmom „paralelnog uvoza“ su konsolidovani i prošireni u protekloj godini, što ukazuje na teškoće koje kompanije imaju prilikom kontrole lanaca snabdevanja, ocenjuje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.