U trendu

Sajam vina vazan turistički i trgovinski, uskoro ID kartice

BEOGRAD – ČETVORODNEVNI sajam vina, hrane i turizma Inicijative Otvoreni Balkan koji počinje sutra prva je konkretizovana stvar, dok se krajem septembra ili početkom oktobra mogu očekivati ID kartice za sve stanovnike OB, rekla je danas za Tanjug ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić.

Govoreći o samitu lidera OB koji će biti održan uporedo sa sajmom rekla je da se može očekivati dalja konkretizacija dogovora o saradnji.

„Očekujemo dalju liberalizacija protoka robe, ljudi i usluga. Očekujemo dalje korake u pravcu ID kartica za sve stanovnika OB. ID bi trebalo da se nađe u opticaju do kraja septembra, ili početkom oktobra. Kao i dalju liberalizacija protoka robe sa što manje zadržavanja na granicama“, rekla je ministarka.

Dodala je da očekuje da se prijatelji iz Crne Gore i BiH priključe Inicijativi OB.

„Miislimo da je to jako značajno. Bilo bi dobro da u toku sajma vide sve konkrentne benefite pridruživanja ovakvom tžištu“, rekla je Matić.

Ministarka je istakla da je sajam vina prvi konkretan rezultat memoranduma o saradnji u Inicijativi OB koji je potpisan pre nekoliko meseci.

Na sajmu će biti više od 360 izlagača iz 22 zemlje.

Najviše izlagača je iz zemalja OB, a biće ih i iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea.

Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom „master of vine“ što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu.

Ministarka je rekla i da će najprestižniji šefovi kuhinja održati radionicama, edukcijama, a šefovi kuhinja zemalja OB kuvaće na posebnim večerama za posetioce, kao i na master večerima.

Tokom sajma biće održan i gala koncert na Ušću.

„Sve to čini ovaj događaj ne samo sajmom vina, već turističkim pareksalans događajem koji će obeležiti kraj turističke sezone koja je inače za Srbiju bila sjajna i rekordna“, rekla je Matić.

Do sada je u 2022. godini 2,6 milona turista obišlo Srbiju, bilo je 8,5 miliona noćenja, a devizni priliv je preko 960 miliona evra.
“ To su neverovatno dobri podaci koji govore da će za nas uprkos ekonomskoj krizi godina biti rekordna i ovaj sajam vina će tome dodatno doprineti“, rekla je ministarka.

Dodala je da će pored trgovinskih i turističkih benefita sajam pokazati da zajedničko tržište OB pruža izuzetne mogućnosti.

„Najznačajnije je da shvatimo da nam je veće tržište svima potrebno u ovako kriznim vremenima. A posebno u onima koja tek dolaze“, poručila je Matić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.