U trendu

Saliven: SAD ne planiraju da vrate zaplenjenu rusku imovinu

MOSKVA – Vašington ne planira da vrati imovinu oduzetu ruskim biznismenima u okviru najnovijih sankcija uvedenih Moskvi zbog vojne operacije u Ukrajini, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven, prenosi Raša tudej (RT).

„Naš cilj nije da ih vratimo“, rekao je Saliven u govoru u Ekonomskom klubu Vašingtona, dodajući da će američke vlasti iskoristiti zaplenjenu imovinu „na bolji način“.

„Postoje ovlašćenja koja mi imamo, a postoje i druga ovlašnjenja koja bismo možda mogli da razvijemo, i to je nešto što aktivno razmatramo”, dodao je on.

Bela kuća je uvela nekoliko paketa sankcija Moskvi od 24. februara, kada je počela ruska vojna operacija u Ukrajini. U okviru kaznenih mera, američke vlasti su zaplenile rusku imovinu u inostranstvu koja pripada preduzećima i vodećim ruskim pojedincima.

Nekoliko američkih kongresmena je već pozvalo na prodaju ili likvidaciju ruske imovine koja je obuhvaćena sankcijama, navodeći da bi te prihode trebalo iskoristi za obnovu Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva ne planira da nacionalizuje stranu imovinu u Rusiji kao odgovor. „Za razliku od zapadnih zemalja, mi ćemo poštovati pravo vlasništva“, rekao je on, dodaje RT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.