U trendu

SB odobrila 454 mln evra Južnoj Africi za kupovinu vakcina

PRETORIJA – Svetska banka je odobrila zajam od 454,4 miliona evra (474,4 miliona dolara) Južnoj Africi za finansiranje kupovine vakcine protiv kovida-19, saopštili su taj međunarodni zajmodavac i Nacionalni trezor Južne Afrike.

Južna Afrika je zabeležila najviše slučajeva zaraze i smrti od korona virusa na afričkom kontinentu, pri čemu je potvrđeno više od 3,9 miliona zaraženih i više od 101.000 smrtnih slučajeva, prenosi Rojters.

Ova zemlja je ranije imala problem da obezbedi vakcine zbog ograničenih isporuka i dugotrajnih pregovora, ali je sada dobro snabdevena potrebnom količinom doza.

„Ovim sredstvima će se retroaktivno finansirati nabavka 47 miliona doza vakcina protiv kovida-19 od strane Vlade Južne Afrike“, navodi se u saopštenju.

Zajam je deo napora južnoafričkih vlasti da smanje troškove servisiranja duga koršćenjem jeftinijih izvora finansiranja u okviru svog odgovora na pandemiju, rekao je Ismail Momonijat, vršilac dužnosti generalnog direktora Trezora.

Nešto više od 50 posto odrasle populacije u Južnoj Afrikci, koja ima oko 40 miliona stanovnika, primilo je do danas najmanje jednu dozu vakcine. Poslednjih meseci kampanja vakcinacije je usporila, uprkos naporima da se broj vakcinisanih poveća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.