U trendu

Sinhua: Kina otvorila ‘dve sednice’ odlučna da učvrsti ekonomski oporavak

Godišnje “dve sednice“, dugo očekivani događaj u političkom kalendaru Kine, počele su 4. marta otvaranjem druge sednice 14. Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC).

Obzirom da druga po veličini svetska ekonomija nastoji da učvrsti zamah ekonomskog oporavka u potrazi za modernizacijom zemlje, “dve sednice“ imaju ogroman značaj i za Kinu, i šire, piše Sinhua.

U svečanoj, ali živahnoj atmosferi, Velika sala naroda u srcu Pekinga je u ponedeljak popodne primila više od 2.000 članova Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC), najvišeg političkog savetodavnog tela, iz različitih sektora društva.

Si Đinping i drugi kineski lideri zauzeli su svoja mesta za govornicom, primajući čestitke povodom početka događaja.

U svom obraćanju, Vang Huning, predsednik Nacionalnog komiteta CPPCC, predstavio je izveštaj o radu, rekavši da će se CPPCC 2024. fokusirati na unapređenje kineske modernizacije, aktivno nuditi predloge i podsticati široki konsenzus.

CPPCC ima za cilj da ujedini mudrost i snagu kako bi zemlja ostvarila ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja za celu godinu, rekao je Vang.

VELIKI POLITIČKI DOGAĐAJ

Pod terminom “dve sednice“podrazumevaju se godišnja zasedanja Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), najvišeg zakonodavnog tela Kine i Nacionalnog komiteta CPPCC. Sednica NPC je otvorena 5. marta.

Sednice koje se gotovo istovremeno održavaju u Pekingu, ne samo da će odrediti nacionalnu agendu za ovu godinu, već će imati i dalekosežne implikacije koje će privući globalnu pažnju.

NPC ima najvišu državnu vlast u Kini. Značajna tačka dnevnog reda sednice NPC je razmatranje izveštaja o radu vlade, koji ističe dosadašnja dostignuća i postavlja razvojne ciljeve za ovu godinu i dalje.

Na predstojećoj sednici poslanici NPC će razmotriti nacrt plana razvoja ibudžeta za tekuću godinu. Pored toga, od poslanika se očekuje da razmatraju nacrt revizije Organskog zakona Državnog saveta, kao i izveštaj o radu

Stalnog komiteta NPC, Vrhovnog narodnog suda i Vrhovnog narodnog tužilaštva.

Na sastanku u ponedeljak politički savetnici su saslušali izveštaj o postupanju sa predlozima od prethodne sednice. Brojke pokazuju da je od sednice 2023. godine podnet ukupno 5.621 predlog, a od 4.791 podnetog predloga, 99,9 odsto je obrađeno.

Od njih se takođe očekuje da učestvuju kao učesnici bez prava glasa na sednici NPC, učestvujući u diskusijama o važnim dokumentima, uključujući izveštaj o radu vlade.

Pre svega, kineski zakonodavci i politički savetnici igraju ključnu ulogu u doprinosu razvoju zemlje iznošenjem predloga i sugestija koje relevantne vlasti pažljivo razmatraju. Prema vladinim podacima, 2023. godine, odeljenja Državnog saveta obradila su 12.480 sugestija i predloga koje su podneli poslanici NPC i članovi Nacionalnog komiteta CPPCC.

KLJUČNA GODINA

Ovogodišnje “dve sednice“ imaju poseban značaj jer se 2024. obeležava 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine i to je ključna godina za postizanje ciljeva i zadataka zacrtanih u 14. petogodišnjem planu (2021-2025).

Kineska ekonomija se oporavila 2023. godine, pokazujući solidan napredak u visokokvalitetnom razvoju. Bruto domaći proizvod je porastao za 5,2 odsto, premašivši početni cilj od oko pet odsto. Zemlja je i dalje vitalni motor globalnog razvoja, doprinoseći sa oko 30 odsto svetskom ekonomskom rastu.

Gledajući unapred, kinesko rukovodstvo je naglasilo važnost traženja napretka uz održavanje stabilnosti i vernog sprovođenja nove filozofije razvoja u svim oblastima. Konsolidacija i jačanje zamaha ekonomskog oporavka su od najveće važnosti.

Iako ostaju izazovi i poteškoće u daljem promovisanju kineskog ekonomskog oporavka, ukupni trend oporavka i dugoročnog poboljšanja ostaje nepromenjen. Očekuje se da će “dve sednice“ podstaći konsenzus i povećati poverenje u ovom pogledu.

Fotografija snimljena 28. februara 2024. prikazuje mehaničke ruke koje rade u inteligentnoj radionici u Vusiju, u istočnoj kineskoj provinciji Điangsu. (Sinhua/Đi Čunpeng)

VISOKO KVALITETAN RAZVOJ

“Dve sednice“ fokusiraće se, kako se očekuje, na promovisanje visokokvalitetnog razvoja, koji se smatra ključnim zahtevom za kinesku modernizaciju. Poslanici NPC i članovi Nacionalnog komiteta CPPCC željni su

da daju sugestije i predloge o “novim proizvodnim snagama“, terminu koji se ističe u ekonomskom radu centralnih i lokalnih vlasti.

Po mišljenju Juan Jujua, zamenika NPC i predsednika kompanije Medprin (Medprin Regenerative Medical Technologies Co., Ltd) sa sedištem u Guangdžouu, ovaj koncept se odnosi na napredne proizvodne snage vođene inovacijama. Ključni naglasak je u promovisanju samopouzdanja na visokom nivou i jačanju sposobnosti u nauci i tehnologiji.

Ova godina ima značaj i u smislu sveobuhvatnog produbljivanja reformi, pri čemu je primarni zadatak formulisanje planova za sveobuhvatnije reforme.

Ova ključna poruka proizašla je sa sastanka Centralne komisije za sveobuhvatno produbljivanje reformi u februaru.

Zakonodavci i politički savetnici naglasili su potrebu da se nastavi sa davanjem prioriteta reformskim merama koje proširuju domaću potražnju, optimizuju ekonomske strukture, jačaju poverenje, obezbeđuju sredstva za

život ljudi i sprečavaju i ublažavaju rizike.

Ističući važnost pridržavanja tržišno orijentisanih reformi, Džang Đunkuo, nacionalni politički savetnik i bivši zamenik direktora Razvojnog istraživačkog centra Državnog saveta, naglasio je potrebu da se delotvorno iskoristi uloga vlade uz obezbeđivanje odlučujuće uloge tržišta.

Gao Zičeng, zamenik NPC i predsednik Udruženja pravnika cele Kine, istakao je značaj privatnih preduzeća kao vitalne pokretačke snage za visokokvalitetni razvoj Kine i aktivnog doprinosa produbljivanju reformi.

Predložio je uvođenje novih propisa kako bi se unapredio razvoj privatne privrede, čime bi se povećalo poverenje i vitalnost tržišta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.