U trendu

Skupo zito za koke nosilje, francuski Matin gasi proizvodnj

PARIZ – Kompanija Matin za proizvodnju jaja, koja posluje u okviru francuske poljoprivredno-prehrambene grupe Avril i čije isporuke čine 16 posto jaja koja se prodaju u francuskim supermarketima, gasi svoje gubitaške aktivnosti pošto nije uspela da nađe kupca.

To će potencijalno dovesti do otpuštanja 114 zaposlenih, saopšteno je danas iz te kompanije.

Povećanje cena žitarica – najveći izdarak za ishranu koka nosilja – jaka konkurencija i problemi s prebacivanjem rastućih troškova na klijente bili su među glavnim razlozima stalnih gubitaka kompanije tokom proteklih godina, rekao je portparol Matina, prenosi Rojters .

Avril, grupa koju su osnovali poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom uljarica kako bi razvili svoje tržište, prodala je u januaru svoj većinski udeo u dve kompanije za proizvodnju svinjskog mesa mesnoj grupi Bigard, ali nije uspela da za Matin nađe kupca koji bi mogao da obezbedi održivo poslovanje i sačcuva radna mesta, navodi se u saopštenju.

Zaposlenima u Matinu i sindikatima je ta odluka saopštena danas. Do konačnog zatvaranja kompanije bi moglo da dođe u septembru. Matin je prodavao oko 900 miliona jaja godišnje od ukupno prodatih 5,5 milijardi u francuskim supermarketima svake godine, rekao je portparol.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.