U trendu

Slaba industrija uzrokovaće blagi pad BDP-a evrozone

MINHEN – Ekonomija evrozone će u drugom kvartalu ove godine iskusiti blagi pad, a privredni rast će, kako se očekuje, usporiti na 0,3 odsto sa 0,4 odsto u prvom kvartalu, prema proceni tri istraživačka instituta.

U trećem i četvrtom kvartalu, privredni rast evrozone će se vratiti na stopu od 0,4 odsto, poručuju iz minhenskog instituta Ifo, ciriškog KOF-a i rimskog Istata u saopštenju koje je Ifo dostavio Tanjugu.

Razlog privremene slabosti u drugom kvartalu je industrijska proizvodnja, koja će, prema procenama instituta, pasti za 0,3 posto nakon iznenađuće snažnog rasta od 0,9 posto u prvom kvartalu.

U trećem i četvrtom kvartalu, instituti očekuju rast industrijske proizvodnje od 0,3 posto.

Investicije će se u drugom kvartalu povećati za 0,3 posto, i za po 0,5 odsto u trećem i četvrtom tromesečju. Privreda će takođe biti vođena privatnom potrošnjom, koja će u tri kvartala porasti za 0,3 odsto, 0,4 odsto, odnosno 0,4 odsto, respektivno.

Za čitavu 2019. godinu, to znači rast BDP-a evrozone od 1,3 posto, rast investicija od 3,5 posto i rast privatne potrošnje od 1,4 posto. Kvartalna inflacija će, kako procenjuju, verovatno biti 1,4 odsto, 1,1 odsto i 1,3 odsto, a inflacija za celu godinu 1,3 odsto, što je znatno ispod cilja Evropske centralne banke od 2,0 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.