U trendu

Slovačka i Češka saopštile da su isporuke gasa normalne

MOSKVA – Ruski gas se Slovačkoj isporučuje u potpunosti kako je to predviđeno važećim bilateralnim ugovorima, rekao je za TAS S danas izvor u direkciji operatera slovačkog sistema za transport gasa, Eustrim.

„Standardna ugovorena količina gasa od oko 80-90 miliona kubnih metara dnevno isporučuje se u Slovačku preko Ukrajine“, saopštio je Eustrim, koja upravlja međunarodnim tranzitnim gasovodima u Slovačkoj.

Sličnu izjavu povodom energetske situacije u svojoj zemlje dao je i ambasador za energetiku u Ministarstvu spoljnih poslova Češke Republike Vaclav Bartuška.

Komentarišući pred novinarima prekid fizičkog protoka gasa za Nemačku kroz gasovod Jamal-Evropa, Bartuška je naglasio da Rusija nije ograničavala svoje isporuke u zemlje EU, dodajući da ne postoji opasnost od prekida isporuke gasa ni za Češku Republiku.

„Ruska preraspodela transporta gasa Češku Republiku ne pogađa“, rekao je češki ministar, uz napomenu da ruski gas trenutno teče preko gasovoda Severni tok koji je pušten u rad pre jedne decenije.

Gasprom u ponedeljak nije izvršio rezervisanja kapaciteta za današnji tranzit prirodnog gasa preko gasovoda Jamal-Evropa koji transportuje gas preko Poljske do Nemačke.

Kao rezultat toga, fizički protok gasa tim cevovodom je obustavljen, a cena gasa u Evropi je danas prvi put u istoriji premašila nivo od 2.100 dolara za 1.000 kubnih metara, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.