U trendu

Smanjiti fiskalno opterećenje najnižnih zarada, uvesti zelene javne nabavke. . .

BEOGRAD – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je danas jubilarno 15. izdanje Sive knjige sa 100 preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji 2023, od čega je 15 simoblično označeno kao priritetno, među kojima su smanjivanje fiskalnog opterećenja najnižih zarada, uvođenje zelenih nabavki i centralne evidencije materijalnih resursa.

Od 100 predloženih preporuka, 22 su sa EU bedžom, jer njihovo rešavanje doprinosi bržem putu Srbije ka EU.

Na današnjem predstavljanju nove Sive knjige, predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković, zajedno s predsednicom Vlade Anom Brnabić, prvi put nakon 2019. uručiće nagradu za Reformatora godine.

U 15. jubilarnom izdanju Sive knjige je 18 novih preporuka, dok su 82 ažurirane i unapređene postojeće preporuke.

Uvodnu reč na konferenciji, u Palati Srbija, imaće predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, a govoriće i potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Trećina od 15 prioritetnih preporuka je za Ministarstvo finansija, a tiču se od smanjivanja fiskalnog opterećenja najnižih zarada, objedinjene naplate poreza i doprinosa za preduzetnike, uvođenja zelenih javnih nabavki i javnog elektronskog registra neporeskih dažbina, te bezgotovinskog plaćanja taksi i naknada bez dokazivanja uplate.

NALED za 2023. vodinu prioritetno preporučuje uvođenje jedinstvenog eKartona i centralne evidencije materijalnih resursa, te sistema eBolovanja u zdravstvu.

Ministarstvu rada preporučuje se uređivanje fleksibilnih i sezonskih oblika radnog angažovanja kao i omogućavanje lektronskog čuvanja i dostavljanja dokumenata iz radno pravnih odnosa.

Ubrzanje i digitalizacija ozakonjenja, ukidanje naknade za konverziju korišćenja u svojinu i uspostavljanje digitalne platforme za izradu i objavljivanje planskih dokumenata – ePlan, preporuke su za Ministarstvo građevinarstva.

Uvođenje eAgrara kao elektronskog registra poljoprivredenih gazdinstava i podsticaja preporučeno je Ministarstvu poljoprivrede, a stvaranje depozitnog sistema za povrat ambalaže Ministarstvu zaštite životne sredine.

Unapređenje sistema prečišćavanja i kontrole otpadnih voda, preporuka je za ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Naučno veće NALED-a navodi da je u novom izdanju od 100 ukupno 18 novih preporuka, a da je od starih prednost data preporukama za rešavanja najznačajnijih administrativnih prepreka.

Ističu da su u fokusu preporuke na teme smanjenja sive ekonomije, unapređenja sitema javnih nabavki, unapređenja radnog zakonodavstva, poboljšanja investicionog ambijenta, primeni koncepta cirkularne ekonomije, unapređenja zdravstvenog sistema, modernizacije rada državne uprave i povećanje transparentnosti.

Navode da na preporuke utiče i proces integracije Srbije u EU, a na premijernom spisku od 20 preporuka sa EU bedžom su i socijalne javne nabavke, unapređenje postupaka izmena i dopuna dozvola za lek, uvođenje roka u kome nastupa otpis duga fizičkim licima, formiranje funkcionalnog zelenog fonda, te ukidanje dozvola za uvoz, izvoz i tranzit neopasnog otpada.

Na istom spisku su i ukidanje PDV na donacije hrane, uspostavljanje portala za saradnju nauke i privrede, te pojednostavljivanje procedura uvoza i upisa dijetetskih proizvoda u bazu Ministarstva zdravlja.

Sa EU bedžom su i preporuke za liberalizaciju propisa o deviznom poslovanju, kao i izmena sistema procene uticaja baznih stanica mobilne telefonije na životnu sredinu.

NALED navodi da od 100 preporuka iz prošlog izdanja Sive knjige, u 2022. godini rešeno 12, sedam u potpunosti i pet delimično, a potpunu implementaciju doživele su eFakture i eFiskalizacija.

NALED navodi da se zbog izbora u 2022. godini regulatorna aktivnosti odvijala u četiri meseca.

Takođe, NALED ističe da je Siva knjiga već 15 godina platforma putem kojih privreda, poslovne asocijacije i udruženja građana nominuju porobleme na agendu Vlade Srbije i resornih ministarstava.

Ukazuju da kroz nagrade Reformator godine, koja će ove godine biti prvi put dodeljanja od 2019. godine, kao i specijalna priznanja – „reforme dobijaju lice“.

Za 15 godina na stranicama Sive knjige našlo se 320 inicijativa, a nadležne institucije su prihvatile i sprovele 155, od čega je 82 rešeno u potpunosti, a 73 delimično.

Od 155 sprovedenih, Ministarstvo finansija sprovelo je 59 preporuka.

Prosek dodavanja novih predloga u Sivu knjigu bio je 19 godišnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.