Srbija je svetska elita u proizvodnji maline

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je Srbija prošle godine izvezla 110.000 tona maline i ostvarila 280 miliona dolara dobiti.

„Srbija se  nalazi na vrhu svetske liste po proizvodnji maline i drugog voća. Možemo da budemo ponosni na naše proizvodjače, jer znamo šta je borba na svetskim tržištu i koliko je potrebno rada i trud za te rezultate kada nema više barijera na svetskom tržištu“, rekao je Sertić otvarajući Desetu svetsku konferenciju proizvodjača i preradjivača maline.

On je naveo da će Vlada Srbije investirati u preradjivačke kapacitete kao i nove zasade malina, ali i raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvodjača, da bi se sprečili problemi u lancu proizvodnje.

„Pokušaćemo proboj na britansko, američko i rusko tržište s našim partnerima iz Kine. Njihova delegacija u Šapcu danas broji oko 20 ljudi“, kazao je ministar.

Predsednik Svetske organizacije proizvodjača i preradjivača maline Antonio Dominges kazao je da je Svetska organizacija proizvodjaća i preradjivača maline nastala zbog zajedničkog interesa proizvodjača da razmenjuju iskustva i znanja u proizvodnji tog voća.

Dominges je naglasio da je proizvodnja maline i društeveno odgovorna, jer upošljava mnogo radnika, a ponekad i cele porodice.

On je potvrdio i da prema podacima te organiizacije Srbija proizvodi oko 110.000 tona maline, što je više od četvrtine svetske proizvodnje od 420.000 tona.

Član upravnog odbora Hladnjačara Srbije Duško Radulović kazao je agenciji Beta da je još rano odrediti cenu maline ove sezone.

„Sve zavisi od tršišta. U poslednji mesec ipo dana snižene su cene jer je stigla malina iz Čilea koja nije uspela da se proda na tržištu Amerike“, kazao je Radulović.

Prema njegovim rečima, problemi izmedju proizvodjača i otkupljivača se mogu rešiti i već je predloženo da 51 odsto profita od prodaje malina ide proizvodjačima, a ostalo hladnjačarima.

„To je moguće kontrolisati na osnovu ugovora sa izvoznicima ili sličnim dokumentima. Moramo znati i da je proizvodnja malina rasla i kod nas i u svetru i zato se moramo dogovoriti i tako sačuvati na prvom mestu kvalitet proizvod“, kazao je Radulović.

Deseta svetska konferencija proizvodjača i preradjivača maline na kojoj učestvuje oko 300 proizvodjača iz 17 zemalja sveta traje do 11. maja. Organizator te trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svetska organizacija Proizvodjača i preradjivača maline (IRO).

Svetska konferencija proizvodjača i preradjivača maline se organizuje svake druge godine, a poslednje dve su održane u Kini i Čileu, gde je akcenat bio na sprovodjenju Programa promocije maline u svetu, dok je Srbija bila organizator Pete svetske konferencije proizvodjača i preradjivača maline 2006. na Zlatiboru.Članovi Svetske organizacije IRO – pored Srbije, jesu i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Madjarska, Poljska, Škotska i SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.