U trendu

Sve više kineskih turista u Srbiji, ova godina ruši rekorde

BEOGRAD – U prvih sedam meseci Srbiju je posetilo više od 73.000 kineskih turista koji su ostvarili više od 135.000 noćenja, što je više nego prethodne godine koja je bila rekordna kada je turizam u pitanju, izjavila je danas direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Kineski turisti sada su na prvom mestu kada su međunarodni dolasci u pitanju, a na drugom po broju noćenja.

U Beogradu su danas organizovani poslovni susreti kineskih i oko srpskih privrednika u cilju povećanja turističkog prometa između dve zemlje.

Labović je rekla je da je u pitanju još jedna radionica koju turističke organizacije Beograda i Srbije organizuju sa predstavnicima organizatora putovanja iz Kine i turističkih agencija i hotelijera iz naše zemlje.

Na današnjoj radionici učestvuje sedam velikih kineskih tur- operatora.

„Ovakvim događajima povezujemo turističku privredu Kine i Srbije tako što im organizujemo sastanke i dajemo mogućnost da razmene mišljenja, iskustva i čuju jedni od drugih šta je važno turistima iz Kine prilikom posete Beogradu i i tako se povežu partnerski“, rekla je Labović.

Ističe da su ovakvi sastanci važni i da svake godine ugostimo oko 200 organizatora putovanja iz Kine, veliki boroj influensera, novinara, blogere jer je i to jedan od načina da povećamo prodaju aranžmana za Srbiju.

Labović kaže da je broj noćenja tuirista iz Kine u prvih sedam meseci povećan za 51 odsto u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna, a da je povećan i broj dolazaka u odnosu na 2017.

Jedan tako pozitivan trend nastavlja se i ove godine, rekla je Labović.

Kineske turiste najviše zanima glavni grad, aln primetno je da sve više borave i u drugim mestima- Novi Sad, zatim odlaze u Zapadnu Srbiju, posećuju Taru, Uvac, Mećavnik, interesuju se i za Šargansku osmicu….

Najčešće dolaze u regionalnu turu i pored Srbije obilaze i okolne zemlje.

„Za sada dominira grupna poseta, a sve više vidimo porast broja dolazaka individualnih turista što nas jako raduje jer oni opstaju duže i troše više“, rekla je Labović.

Ističe da bi uvođenje direktnog leta između Srbije i Kine doprineo da se dodatno poveća broj individualnih dolazaka.

Direktor Turističke organizacije Srbije Miodrag Popović rekao je da očekuje da će skupovi poput današnjeg doprineti još bojem povezivaju sa ovako velikim tržištem.

Nadamo se da će osetiti našu ljubaznost, gostoprimljivost, kulturu i posetiti mnoga mesta, rekao je Popović.

Generalni direktor Turkish Airlines-a za Srbiju Mehmet Alagoz rekao je da je Beograd praktično centralna tačka regiona i da su mnoge kompanije i instutucije otvorile svoja predstavništva i centre u Beogradu.

Ovde se organzuju takođe i zanimljivi festivali i manifestacije koje veoma interesuju strane turiste, rekao je on i dodao da je primetno da dominiraju grupne posete odnosno ekskurzije, kao i da kineski tuiristi ostaju sve duže u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.