U trendu

Svetska banka odobrila Srbiji 40 miliona dolara zajma za smanjenje zadržavanja na granicama

Svetska banka je odobrila Srbiji 40 miliona dolara zajma u okviru projekta „Trade and Transport Facilitation“ s ciljem da se smanji zadržavanje na graničnim prelazima.

U taj regionalni projekat su uključene Srbija, Severna Makedonija i Albanija, a ukupna vrednost zajma Svetske banke za sve tri države je 90 miliona dolara, navedno je u saopštenju ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Planirano je da zajam bude operativan u drugoj polovini ove godine, a korisnici sredstava u Srbiji su Uprava carina, „Infrastruktura železnice Srbije“, JP „Putevi Srbije“ i „Koridori Srbije“.

Mihajlović je kazala da Srbija u prethodne četiri godine izgradila 300 kilometara auto-puteva, a da je u tom periodu broj vozila na auto-putevima povećan sa 37 miliona na blizu 54 miliona u 2018. godini.

„Za razliku od prošlosti, infrastruktura više nije glavni problem za brže kretanje ljudi i robe u regionu, već to postaju granične procedure i dugo zadržavanje prilikom prelaska granica“, ocenila je Mihajlović.

Posle nedavnog puštanja u saobraćaj „Južnog kraka Koridora 10“ i pred skori završetak „Istočnog kraka Koridora 10“, ka Bugarskoj, očekuje se dalje povećanje tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju. 

Projekat sa Svetskom bankom, rekla je ministarka, uz olakšavanje prekograničnog saobraćaja, obuhvata i razvoj „inteligentnih transportnih sistema“ na „Koridoru 10“ i unapredjenje prelaza puteva preko železničkih pruga.

„Jedinica za sprovodjenje projekta“ biće pri Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a finansiranje i ugovaranje radova i usluga pri Ministarstvu finansija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.