U trendu

Svetu preti nova recesija

Svet je ponovo, kao u vreme izbijanja „najveće finansijske krize posle Drugog svetskog rata” 2007 – na korak od recesije, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u svom polugodišnjem izveštaju.

Globalna privreda ostvariće u 2015. godini najniži privredni rast (2,9 odsto) od 2009. Istovremeno svetska trgovina porašće za samo dva odsto. U poslednjih 50 godina, takav skroman rast trgovine ostvaren je u samo pet i „svaki put je bio povezan sa recesijom”, upozorila je Katrin Man, glavni ekonomista OECD, predstavljajući izveštaj te organizacije u Parizu. „Izgledi globalnog privrednog rasta ove godine su zamagljeni. Posustajanje zemalja u ekonomskom razvoju glavni su faktori sadašnje globalne neizvesnosti ”, slikovito je opisala Manova, uz ocenu da se posledice tog „posustajanja” već prelivaju na ekonomije Nemačke i Japana.

OECD istovremeno ne skriva pesimizam u pogledu šansi sveta da u doglednoj budućnosti stane na zdrave ekonomske noge. „Ni 2017. godine – dakle 10 godina od izbijanja globalne finansijske krize – svet teško da će ostvariti stopu privrednog rasta od pre te krize”, smatra Anhel Gurija, generalni sekretar OECD. Naime, OECD očekuje 2017. globalni rast od 3,6 odsto, ali samo u slučaju osmišljene makroekonomske politike, poboljšane situacije na tržištu rada, novih investicija…

Ključni okidač moguće sledeće globalne krize različit je od podstrekača 2007. Naime, dok je pre osam godina svet skliznuo u privredno-finansijski košmar nakon kraha američkog hipotekarnog tržišta, ovog puta ključni okidač za preteće zamiranje privrede i trgovine nalazi se, po oceni OECD, na drugom kraju planete – u Kini i drugim državama silovitog ekonomskog uspona na početku 21. veka. Žustrina privrednog razvoja Kine i drugih zemalja te grupe  posustala je, smatra OECD, koji sada ipak očekuje veći privredni rast te zemlje ove godine (6,8 odsto) od predviđanja u septembru (6,7 odsto).

Menjajući privredni model – od onog oslonjenog na zadovoljavanje potrošačkih apetita ostatka sveta ka većem osloncu na domaću potrošnju (domaćih proizvoda) – Kina danas uvozi, ali i izvozi manje. To se silovito odražava na razvojne planove njenih vodećih poslovnih partnera, posebno izvoznika strateških sirovina i industrijske robe.

Ukoliko kineska privreda nastavi sa usporavanjem, to će se posebno odraziti na Rusiju, Japan i evrozonu, smatra OECD. Monetarna unija EU je u svojevrsnom procepu: sa jedne strane uporno beleži visoku nezaposlenost, a sa druge suočena je sa prilivom izbeglica. Ukoliko evrozona „brzo integriše pristigle migrante”, to se, po oceni OECD, može pozitivno odraziti na njen privredni rast. Po najnovijoj proceni OECD, evrozona će u 2015. ostvariti privredni rast od 1,5 odsto (u septembru su očekivali 1,6 odsto). Američka privreda, oslonjena na snažni podsticaj domaće potrošnje, registrovaće privredni rast od 2,4 odsto, kao i Velika Britanija, predviđa OECD.

U međuvremenu, najnovija sumorna procena OECD, uz nedavnu sličnu prognozu MMF-a o sapetom privrednom rastu svetske ekonomije, pokrenula je oštar pad vrednosti akcija na berzama – na Volstritu najveći u poslednjih šest sedmica, izvestio je Rojters. Američka bonitetna agencija Mudiz priključila se juče slutnjama o predstojećem višegodišnjem zastoju globalne privrede i trgovine.

„Privredni rast neće pomoći znatnijem snižavanju tekućih državnih dugova, niti dozvoliti centralnim bankama da znatnije podignute kamatne stope.”

Kreatori politike ispucali su arsenal za amortizovanje neočekivanih ekonomskih šokova, nakon višegodišnjeg održavanja kamatnih stopa na rekordno niskom nivou i zasipanja tržišta doštampanim novcem, smatra Mudiz.

(Tanja Vujić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.