U trendu

Tabaković: Inflacija naredne godine u granicama cilja

BEOGRAD – Inflacija u Srbiji nije rezultat povećane tražnje zbog pomoći države građanima i privredi, već je uvezena od spolja i posledica je velike globalne tražnje nakon zaključane pandemijske ekonomije, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Govoreći na Odboru za finansije u Narodnoj skupštini, Tabaković je kazala da su procene NBS da će se inflacija od polovine naredne godine vratiti u granicama cilja.

U polemici sa predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem, Tabaković je kazala da se na osnovu mesečne inflacije ne može govoriti o inflaciji generalno.

„Vi ste profesor, bili ste i u NBS znate da se na osnovu mesečne inflacije ne može govoriti o inflaciji generalno, govorite od 6,6 odsto inflacija iz jednog meseca i da će tolika biti inflacija u dužem perioda. NBS ima nadležnost da upravlja inflacijom i bez regulisanja cena, i da mi baznom inflacijom i očekivanjima upravljamo na najbolji mogući način, naša je procena da se od polovine iduće godine inflacija vraća u granice cilja“, rekla je Tabaković.

Petrović je kazao da Fiskalni savet pozdravlja ulaganja države u kapitalne investicije, ali da vojska i policija nisu infrastrukturno ulaganje.

Tabaković je istakla da ulaganja države u zdravstvo i odbranu „ne podgrevaju“ inflaciju i da se zalaže za povećanje plata u tim sektorima, kao i da u našem budžetu ima prostora za povećanje.

„Svesno spominjete da vojska i policija nisu infrastrukturno ulaganja, a zaboravite kao slučajno zdravstvo, pa i zdravstvo onda nije infrastrukturno ulaganje“, odgovorila je Tabaković Petroviću.

On je odgovorio da zdravstvo jesu infrastrukturne investicije i da podstiču rast.

Petrović kaže da se povećanjem plata iduće godine otvara „drugi krug inflacije“ i da veće plate mogu da stvore veći pritisak u domaćem okruženju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar