U trendu

Tabaković: SRB sačuvala osnove za jak rast, nastavlja reform

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je danas da je Srbija snažnim odgovorom na negativan uticaj pandemije na ekonomiju uspela da sačuva osnove za jak i održiv privredni rast u narednom periodu i da sad može da nastavi sa daljim reformama.

Tabaković je, na seminaru Konstituence Švajcarske, čiji je Srbija član, reakla da je zahvaljujući onome što je urađeno u prethodnih devet godina i snažnom odgovoru države tokom pandemije, u Srbiji očuvano tržište rada, stabilnost i osnove dugoročnog rasta.

Tema seminara, u organizaciji Konstituence Švajcarske u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci, bila je „Prevazilaženje pandemije i omogućavanje održivog oporavka”, saopšteno je iz NBS.

Na pitanje kako je Srbija tako dobro upravljala ekonomskim posledicama pandemije, Tabaković je odgovorila da su razlozi brojni i da je Srbija u krizu ušla u odličnom makroekonomskom stanju, jer je mnogo toga urađeno u prethodnih devet godina.

U obraćanju učensicima skupa, guverner NBS je posebno istakla zasluge predsednika Aleksandra Vučića za njegovu viziju i njegov posvećen rad na jačanju Srbije.

„Sproveli smo velike i sveobuhvatne pakete mera monetarne i fiskalne politike, istovremeno vodeći računa da učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu ostane pod kontrolom, kao i jačajući devizne rezerve i tokom pandemije”, rekla je Tabaković.

Navela je da su dobrom upravljanju ekonomskim posledicama pandemije doprineli i pravovremeno donošenje mera, kojima je očuvano poslovno i potrošačko poverenje, proizvodna i geografska rasprostranjenost industrijske proizvodnje i izvoza, nastavak svih infrastrukturnih projekata u zemlji, kao i uspešna vakcinacija naših građana.

Tabaković je apostrofirala neke od rezultata koji su ostvareni u prethodnih devet godina, a koji su omogućili zemlji da uspešno odgovori na izazove pandemije.

„U Srbiji je inflacija pod kontrolom duže od sedam godina, izgradili smo snažnu fiskalnu poziciju, znatno smo ojačali eksternu poziciju zemlje, povećavamo devizne rezerve, rešili smo nasleđe problematičnih kredita“, rekla je guverner i predočila da su zemlje koje su u periodu pre krize izgradile dobre osnove rasta bile u boljoj poziciji da reaguju jako i brzo velikim i pravovremenim programom podrške ljudima i ekonomiji.

Tabaković je upoznala učenike seminara sa aktivnostima i merama koje je preduzela NBS s ciljem očuvanja stabilnosti finansijskog i bankarskog sistema i podrške privredi i građanima tokom korona krize, kao i sa merama vlade za ublažavanje negativnih efekata pandemije na ekonomiju.

„Država je donela tri velika paketa pomoći, a da su sve mere bile pravovremene i dobro odmerene potvrđuje to što je, nakon jakih negativnih efekata koje je pandemija imala na našu ekonomiju u martu i aprilu prošle godine, već od maja započet oporavak, koji je u mnogim oblastima imao oblik latiničnog slova ‘V’ – u trgovini na malo, industriji i robnom izvozu“, naglasila je.

Guverner je dodala takođe da su zaposlenost i zarade u privatnom sektoru povećani tokom pandemije, što jeste bio jedan od ključnih ciljeva svih mera.

„Već u prvom tromesečju ove godine naš bruto domaći proizvod veći je od pretkriznog nivoa, što znači da je Srbija pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti dostigla pre mnogih svetskih ekonomija“, rekla je Tabaković i zaključila da, budući da je Srbija uspela da sačuva makroekonomsku stabilnost, kao ključni prioritet, sada može da nastavi s daljim reformama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.