U trendu

Tajni pregovori u Briselu o železari

Železara u Smederevu bila je tema tajnih pregovora u Briselu, održanih početkom decembra, na kojima su učestvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i Evropske komisije. Kako „Politika” saznaje iz nekoliko izvora, na dnevnom redu poverljivih razgovora na relaciji Beograd–Brisel bile su dve teme: pitanje državne pomoći smederevskoj čeličani, kao i antidamping istraga koju je EK pokrenula kako bi utvrdila da li je bilo prodaje čelika ispod cene.

Detalji tog razgovora čuvaju se u strogoj tajnosti, ali ono što može da se čuje jeste utisak naših pregovarača da „je sve proteklo u našu korist”. Ipak, drugi izvori kažu da je reč o komplikovanim procesima i da nikako ne treba unapred zaključivati kakav će biti epilog ova dva procesa koja se u Briselu vode kada je o srpskoj železari reč. Ono što je poznato je da je EK, osim redovnog izveštaja od vladine Komisije za kontrolu državne pomoći, zatražila poseban izveštaj o „železari”.

Takođe, Brisel je Beogradu prethodno poslao spisak konkretnih pitanja na koje su naše vlasti morale da spreme odgovore. Ono što je najviše interesovalo predstavnike tehničke misije u Briselu je da li će smederevska čeličana biti prodavnica jeftinog kineskog čelika za Evropu.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.