U trendu

Tomislav Nikolić: Za termoelektranu u Pančevu potrebna Radna grupa predstavnika ministarstava

Za uspešnu izgradnju termoelektrane u Pančevu neophodan je timski rad koji podrazumeva formiranje Radne grupe u kojoj bi bili angažovani predstavnici nadležnih ministarstava Vlade Srbije, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

U saopštenju tog saveta se navodi da je Nikolić danas razgovarao s rusko-kineskom delegacijom, na čelu s direktorom kompanije Termoelektrana-toplana Pančevo Aleksandrom Varnavskim i rukovodiocem projekta kompanije „Shanghai Electric“ Fu Gongveiem.

Tema sastanka su bile prepreke izgradnji teromelektrane – proceduralna pitanja, dozvole za rad, boravak kao i osiguranje kineskih radnika koji rade na tom projektu.

„Predvidjeno je da TE-TO Pančevo proizvodi električnu i toplotnu energiju od prirodnog gasa za povećane potrebe Rafinerije nafte Srbije, a da preostali deo električne energije bude usmeren u energetski sistem Srbije“, navodi se u saopštenju.

Na poslu je angažovana i firma Energoprojekt iz Srbije sa kojom će biti uskladjeni projekat i izvodjenje.

„Veći deo investicija na projektu izgradnje TE-TO Pančevo obezbedjuje kompanija ‘Gazprom Energoholding'“, rekao je Varnavski.

Fu Gongvei kazao je da je „Šangaj elektrik“ (Shanghai Electric) jedna od tri najveće kineske energetske kompanije, a cilj joj je da tokom realizacije tog projekta angažuje i više lokalnih inženjera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.