U trendu

Trgovina Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i dalje beleži rast

Trgovina Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) zadržala je snažan trend rasta i 2020. vrednost trgovinske razmene prvi put je premašila 100 milijardi dolara, naveo je direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije Zoran Spasić.

U tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG), povodom drugog Sajma Kine i zemalja CIE, Spasić je naveo da je na godišnjem nivou bilateralna trgovina Kine i država CIE porasla za 50,2 odsto i da su tri najveća kineska trgovinska partnera Poljska, Češka i Madjarska.

Sve više evropskih kompanija vidi ogromnu priliku u trgovinskoj i privrednoj saradnji Kine i zemalja CIE, dok izgradnja infrastrukture privlači više investicija u zemlje CIE i obezbedjuje radna mesta lokalnim zajednicama. Pored puteva, mostova i železničke mreže, sve veću tendenciju beleži i direktna vazdušna veza Kine i zemalja CIE, navodi autor.

Pored infrastrukturnih projekata, trgovinska i investiciona saradnja proširila se i na više područja, poput šumarstva. Kineska trgovina robom iz šumarskog sektora sa zemljama CIE skočila je sa 1,37 milijardi dolara u 2016. na 2,4 milijarde u 2019. godini, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 20,5 odsto.

Spasić ističe i da je Zajednička privredna komora Kine i zemalja CIE važan deo tog mehanizma saradnje čiji će rad biti usredsredjen na privrednu i trgovinsku saradnju.

Važno je da shvatimo suštinu mehanizma saradnje Kine i zemalja CIE, srž je da bez ikakvih političkih uslova, svaka zemlja, potpuno ravnopravno, za sebe ostvaruje željene privredne rezultate, sa ciljem jačanja koncepta zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva. Pored toga što Kina pruža najsavremenije infrastrukturne projekte, kineski investitori donose nova znanja i nove tehnologije, što je od ogromnog privrednog i tehnloškog značaja za razvoj, ocenio je Spasić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar