U trendu

Tržište dostavljača hrane visoko koncentrisano, preporuke za tri ministarstva

BEOGRAD – Komisija za zaštitu konkurencije ocenila je da je tržište digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda visoko koncentrisano, a ministarstvu trgovine preporučeno je da izradi relevatne propise, ministarstvu rada da kontroliše status angažovanih u tom sektoru dok je resoru zdravlja preporuka da provere dostavu u smislu bezbednosti hrane.

Uzevši u obzir obaveze preuzete Sporazumom o stablizaciji i pridruživanju, Komisija je u sektorskoj analizi objavljenoj na sajtu navela da daje preporuku svim nadležnim institucijama Srbije da sprovedu analizu postojećih zakonskih rešenja koja uređuju tu oblast.

Apelovano je na usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa aktuelnim pravnim aktima Evropske unije.

Resornom Ministarstvu za trgovinu preporučeno je da započne izradu relevantnih propisa kojim bi se uredilo poslovanje digitalnih platformi.

To podrazumeva formiranje Registra digitalnih platformi, kao i Registra dostavljača pretežno restoranske hrane.

Komisija smatra da je neophodno razgraničiti delatnost pružanja
poštanskih usluga od delatnosti dostave hrane iz restorana, s obzirom da digitalne platforme ne posluje u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima vezanim za poštanske usluge.

Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna
pitanja preporučeno je da izvrši kontrolu primene propisa iz oblasti Zakona o radu zaposlenih u digitalnim platformama, kao i zaposlenih koji rade za privredna društva odnosno preduzetnike koji vrše dostavu hrane.

„S obzirom na očekivani razvoj platformske ekonomije, u prvi plan dolaze pitanja pravnog regulisanja novih odnosa i obezbeđenja zaštite prava njihovih učesnika“, konstatovala je KZK.

Brojna istraživanja međunarodnih organizacija pokazuju da većina ljudi koji rade na radnim mestima smatra da je njihova bezbednost nedovoljna, što se odnosi na nedostatak zaštite na radu, nemogućnost kolektivnog rešavanja sporova i nedostatak zaštite u plaćanju.

Naglašava se da je to u velikoj meri posledica nepostojanja
jedinstvenog usaglašenog pristupa zakonskom regulisanju zapošljavanja na platformama.

Preporučeno je Ministrastvu za zdravlje i njihovim inspekcijama, da provere da li privredna društva i preduzetnici koji vrše dostavu hrane primenjuju propise u smislu Zakona o bezbednosti hrane.

Sektorska analiza rađena je za 2020. i 2021. godinu a KZK navodi da je tržište digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda u posmatranom periodu bilo visoko koncentrisano.

Navode da je Glovo nakon preuzimanja brenda Donesi, u 2021. godini stekao tržišni udeo od 60-70 procenata, a konkurent,
Wolt ostvario je tržišni udeo od 30-40 posto.

Dodaju da lokalne digitalne platforme na ovom tržištu ne vrše značajan konkurentski pritisak.

Ističu da je krajem 2021. godine zabeležen ulazak novog konkurenta, vlasnika digitalne platforme Mister D, te da je u Srbiji registrovano i društvo Bolt Services doo čiji je jedini član Bolt Tećnology iz Estonije koji može biti potencijalni konkurent na tom tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar