U Hrvatskoj zaposleno 9.000 penzionera sa pola radnog vremen

ZAGREB – U Hrvatyskoj se do sredine marta gotovo udvostruฤio broj penzionera zaposlenih na ฤetiri sata dnevno, i to sa 5.138, koliko ih je bilo krajem decembra proลกle godine, na 8.964, koliko ih je evidentirano 17. marta, piลกe Poslovni dnevnik.

Hrvatska je prvi put legalizovala rad penzionera 1. januara 2014., ali samo za osobe koje su otiลกle u starosnu penziju.

U poฤetku, rad nakon 65. godine bio je zanimljiv tek retkim profesijama, poput lekara, advokata, profesora i menadลพera, pa je trebalo punih pet godina da broj zaposlenih penzionera dostigne pet hiljada krajem 2018.

Od januara ove godine, broj zaposlenih p-enzionera je eksplodirao i u dva i po meseca gotovo udvostruฤio u odnosu na kraj 2018.

Nakon onih koji su otiลกli u starosnu penziju, sada se slobodno mogu zaposliti i prevremeno penzionisani graฤ‘ani Hrvatske.

Sede glave postale su traลพene u gotovo svim delatnostima i na gotovo svim pozicijama – od lekara, farmaceuta, kuvara, menadลพera, graฤ‘evinara, radnika obezbeฤ‘enja, profesora, vozaฤa, trgovaฤkih putnika, inลพenjera…

Sociolog Teo Matkoviฤ‡ procenjuje da ฤ‡e u sledeฤ‡ih godinu dana penzioneri ฤiniti oko dva posto radne snage u Hrvatskoj.

Istraลพivaฤ na Ekonomskom institutu Zagreb, Marina Tkalec, upozorava da je poฤetak godine doneo nastavak traลพnje za radnicima, posebno u usluลพnim delatnostima, najviลกe u ugostiteljstvu, ลกto neฤ‡e moฤ‡i da se pokrije zapoลกljavanjem osoba koje su zagazile u sedmu deceniju.

„Naลก indeks ‘OVI’ upozorava na pad potraลพnje za radom na istoku Hrvatske i na rast u Zagrebu i na Jadranu, ลกto povlaฤi tezu da bi penzioneri trebalo da se iz mesta niske traลพnje za radom sele na Jadran ili u Zagreb radi pronalaska posla. Uzmemo li u obzir da penzioneri nisu preterano mobilna grupa teลกko je oฤekivati da ฤ‡e moฤ‡i da zadovolje apetite trลพiลกta“, rekla je Tkalec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.