U trendu

U NBS predstavljeno istazivanje MMF o spirali zarade-inflaci

BEOGRAD – Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predstavili su danas u Narodnoj banci Srbije istraživanje pod nazivom „Dinamika zarada u postpandemijskom periodu i rizici otvaranja spirale između zarada i inflacije“.

Ovo istraživanje će biti jedna od tematskih celina u predstojećem oktobarskom izdanju MMF-ovog Izveštaja o globalnim ekonomskim izgledima (WEO), saopšteno je iz NBS.

Radi promovisanja svojih istraživačkih aktivnosti i radova, predstavnici MMF-a povremeno predstavljaju svoje radove u zemljama širom sveta. Narodna banka Srbije je po drugi put (prethodno 2018) zvanični domaćin ovakvog događaja, koji ima za cilj prezentaciju i diskusiju novih saznanja o ekonomskim fenomenima i procesima, a namenjen je zaposlenima u centralnim bankama i ministarstvima finansija, kao i široj stručnoj i akademskoj javnosti.

Organizovanjem ovakvog događaja i predstavljanjem izveštaja i analiza relevantnih međunarodnih institucija, doprinosi se razvoju naučno-istraživačkog rada u Srbiji i podizanju diskusije o ekonomskim temama na viši nivo, navode iz NBS.

Ovu izuzetno aktuelnu temu sa stanovišta globalnog vođenja ekonomske, a pre svega monetarne politike, prisutnima je izložio Filip Vingender, viši ekonomista u Odeljenju za globalne ekonomske studije u okviru Sektora za istraživanje MMF-a.

Tokom prezentacije predstavljeni su nalazi empirijske analize MMF-a, koja je imala za cilj da istraži uzročno-posledičnu vezu između inflacije i zarada posmatrajući je kroz prizmu prethodnih epizoda visoke inflacije u razvijenim zemljama u proteklih 50 godina, uz zaključak da su dugotrajne inflatorne spirale bile retke.

Nakon održane prezentacije, usledila je razmena mišljenja i stavova sa učesnicima, koji su iskazali veliko interesovanje za ovu temu, navodi se u saopštenju NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.