U trendu

U petak objava o eventualnim prevremenim izborima u Španiji

MADRID – Kancelarija španskog premijera Pedra Sančesa planira da objavi u petak da li će raspisati prvremene izbore nakon što je španski parlament odbacio predlog vlade za budžet za 2019. godinu.

Iz palate Monkloa saopšteno je da će Sančesova odluka biti objavljena nakon nedeljnog sastanka vlade.

Dva zvaničnika vladajuće Socijalističke partije izjavili su za AP da je najbolji datum za izbore u ovom trenutku 28. april, manje od mesec dana pre izbora na lokalnom i regionalnom nivou i izbora za evropski parlament zakazanih za 26. maj.

Jedan od njih je rekao da uprkos jučerašnjeg odbacivanja budžeta u parlamentu, Socijalistička partija i vlada još razmatraju „sve opcije“.
Španska opozicija traži od Sančesa da raspiše prevremene izbore što pre.

Pablo Kasado, šef konzervativne Narodne partije izjavio je da oni žele sada izbore kako bi zaustavili sepratizam i ujedinili Špance.
On je dodao da je jučerašnji poraz socijalista de fakto glasanje o poverenju Pedru Sančesu.

U međuvremenu, separatistički katalonski poslanici čiji su glasovi bili ključni za odbijanje vladinog budžeta smatraju da je politička kriza nastala zbog odbijanja socijalista da pregovaraju o samoodredenju u Kataloniji.
Sančes je, međutim, rekao da je samoopredeljenje crvena linija za njegovu vladu, jer to pravo ne postoji u španskom ustavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.