U trendu

Ucenica iz Futoga na svetskom takmicenju za najbolje pismo

BEOGRAD – Pismo 12-godišnje Ane Milenković iz Futoga predstavljaće Srbiju na međunarodnom takmičenju mladih za najbolje pismo koje organizuje Svetski poštanski savez, saopštila je danas JP „Pošta Srbije“.

Tema ovogodišnjeg takmičenja za mlade od 9 do 15 godina glasila je „Napiši pismo uticajnoj osobi i objasni zašto i šta treba da se preduzme u vezi sa klimatskom krizom”, na koju je nacionalna pobednica odgovorila pismom bivšoj izvršnoj direktorki UNICEF-a, Henrijeti Fore. Po oceni komisije koju su činili predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije, Ministarstva za zaštitu životne sredine i Pošte Srbije, Milenković je poslala snažnu poruku koja iskazuje objektivnu brigu dece za ekološku budućnost sveta, ali ujedno i poziva na zajedničko delovanje u cilju čuvanja klime na planeti.

Prema pravilima Svetskog poštanskog saveza, JP „Pošta Srbije“ kao nacionalni poštanski operator, poslala je Anino pismo u sedište ove organizacije u Švajcarskoj, gde će međunarodni žiri ocenjivati pisma pobednika iz svih država učesnica i proglasiti tri najbolja koja će biti nagrađena zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom Svetskog poštanskog saveza.

Svetski poštanski savez je specijalizovana agencija UN, a međunarodno takmičenje za najbolje pismo organizuje već 51 godinu na različite teme, sa ciljem da doprinese unapređenju pismenosti kod mladih kroz umetnost pisanja pisama i da podstakne učesnike da izraze svoju kreativnost i usavrše svoje jezičke veštine uz poštovanje pravila koja podrazumevaju da pismo mora biti pisano rukom, uz poštovanje striktne forme pisma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.