U trendu

Ulaganja u energetsku efikasnost za manje plaćanja struje

BEOGRAD – Energetsku efikasnost mogu da realizuju oni koji su stabilni i imaju novca, a naša država je politički i ekonomski stabilna i nema nijednog razloga da rasipamo najplemenitiji vid energije, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je rekla da postoje uslovi da se ulaže u energetsku efikasnost, pomogne domaćinstvima da zamene staru stolariju i na taj način smanje računi za električnu energiju.

Ona je na TV Hepi istakla da je Ministarstvo pripremilo četiri nova zakona i da će biti osnovana uprava za energetsku efikasnost.

„Polovinu novca za zamenu vrata i prozora subvencionisaće država i lokalna samouprava, drugu polovinu obezbediće građani“, rekla je ministarka.

Navela je da stara stolarija onemogućava štednju energije, a da je za stan od 50 kvadrata potrebno oko 120.000 dinara za zamenu prozora.

„Hoćemo da motivišemo ljude da počnu drugačije da razmišljaju, da ne bacamo energiju, jer će nam to doneti i niže račune za struju“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla da će država pomoći da se nabave i solarni paneli koje građani mogu postaviti na krovove svojih kuća i stambenih zgrada.

„Hoćemo da omogućimo da svi koji troše elektirčnu energiju mogu i da je proizvode. Pomoći ćemo da se nabave solarni paneli i da se instaliraju na krovove, jer i oni mogu da smanje račune za 10-15 odsto, a kada nismo kod kuće i ne trošimo energiju ona odlazi u sistem i koristite je kasnije“, rekla je ona.

Istakla je da je korišćenje obnovljivih izvora energije važno i za zaštitu životne sredine.

„Svako od nas želi da živi u zdravoj životnoj sredini, to je pitanje normalnog života i budućnosti za nove generacije. I sve što kao Ministarstvo radimo kroz zakone i projekte sada znači da nema priče o energetici bez životne sredine. To je naš generacijski zadatak“, izjavila je minsitarka.

U Srbiji ima 1,17 miliona individualnih ložišta na čvrsta goriva, a Mihajlovićeva je istakla da treba voditi računa šta se u njih stavlja jer mnogi lože čak i gume, i dodala da treba koristi kvalitetnija i zdravija goriva kao što je pelet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.