U trendu

Uzajamne rusko-ukrajinske optužbe podrile rublju i akcije

MOSKVA – Vrednost ruske rublje i akcija je potonula na današnjem volatilnom trgovanju nakon razmene optužbi između proruskih i ukrajinskih snaga za ispaljivanje granata preko linije prekida vatre u istočnoj Ukrajini, zbog čega su se tržišni akteri brzo okrenuli ka ulaganjima u sigurnu imovinu.

Rublja je na trgovanju do 13:45 časova po srednjoevropskom vremenu pala za 1,2 posto prema dolaru na 76,15 rubalja, udaljivši se od nivoa od 75 rubalja na koji se popela u sredu, izveštava Rojters.

Ruska valuta je prema evru oslabila za 0,9 procenata na 86,47 rubalja.

Rublja se ove nedelje oporavljala od najoštrijeg jednodnevnog pada u pslednje skoro dve godine koji je zabeležen u petak, do kojeg su doveli pozivi zapadnih zemalja njihovim građanima da napuste Ukrajinu.

Usled današnjih izveštaja o međusobnom ispaljivanju granata rublja je izgubila većinu dobitaka ostvarenih od početka nedelje, a pad su zabeležile i dolarske obveznice Rusije i Ukrajine, mada su ruske na popodnevnom trgovanju ublažile pad.

Indeks Moskovske berze RTS, koji meri vrednost akcija u dolarima, pao je za 4,1 posto na 1.462 poena, dok se indeks MOEKS baziran na rubljama spustio za 3,1 procenat na 3.532,1 poena, prema izveštaju Rojtersa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.