U trendu

Vasić: Pomoć samo onima kojima je zaista potrebna

BEOGRAD – Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da će najnovije mere Narodne banke Srbije pomoći onima koji ne mogu da izmiruju kreditne obaveze da premoste nekoliko narednih meseci, posle čega bi valjalo očekivati poboljšanje situacije sa kovidom-19, zbog koje su mere i donete.
Vasić za Tanjug ističe da za razliku od prva dva moratorijuma na otplatu kredita, kojima je mogućnost da zaustave svoje obaveze bila data svima, najnovije mere Narodne banke Srbije su usmerene samo na one koji stvarno imaju problema u izmirivanju obaveza.
Prema njegovim rečima, banke će u narednih nekoliko dana na svojim internet adresama istaći kako da se aplicira za uključivanje u meru i koji formular da se popuni.
Banke će od trenutka kada prime zahtev imati rok od 30 dana da odgovore na svaki pojedinačni zahtev.
„Građani i firme imaju mogućnost da izaberu opciju da plaćaju kamatu a ne i glavnicu ili da ne plaćaju ni kamatu ni glavnicu, koja se obračunava ali se plaća nakon isteka šest meseci“, objašnjava Vasić.
On smatra da će ova mera zaista pomoći onima kojima je namenjena, jer je odlaganje obaveza koje dospevaju ili su dospele dobar način da premoste period kada obaveze pristižu a oni nemaju prihode.
„Ovo je dobar način da premostimo nekoliko meseci, kako bi, nadamo se svi od proleća mogli normalno da izmiruju svoje obaveze“, naglašava sagovornik Tanjuga.
Da podsetimo, Narodna banka Srbije je juče donela nove mere kojima se građanima, čiji su prihodi u poslednja tri meseca bili ispod republičkog proseka, olakšava otplata kredita prema banci ili davaocu finansijskog lizinga.
Takođe je propisala uslove pod kojima su banke i davaoci finansijskog lizinga u obavezi da olakšaju otplatu obaveza i drugim dužnicima – poljoprivrednicima, preduzetnicima privrednim društvima, koji su zbog pandemije upali u fiunansijske teškoće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.