U trendu

VB: Prekinut postupak protiv Rajanera i Britiš Ervejza

LONDON – Britanski tržišni regulator prekinuo je postupak protiv Rajanera i Britiš Ervejza, koji nisu ponudili povrat novca putnicima čiji su letovi otkazani zbog korona mera ograničenja, pozivajući se na nedorečenost propisa što ishod čitavog postupka čini neizvesnim.

Tokom lokdauna zbog pandemije, Britiš Ervejz je umesto povraćaja novca one su mere ograničenja sprečile da realizuju putovanja ponudio vaučere ili promenu rezervacija, a Rajaner je nudio samo opciju promene bukinga, prenosi Rojters.

Uprava za zaštitu konkurencije i kontrolu tržišta (CMA) pokrenula je postupak protiv ovih avio-prevoznika u junu, navodeći da putnicima koji zbog zakonskih propisa nisu mogli da realizuju rezervisane letove treba vratiti novac.

Međutim, CMA je danas saopštila da zakonom nije dovoljno jasno precizirano pravo putnika na povrat novca u ovako neuobičajenim okolnostima, te da se stoga ne može opravdati nastavak postupka.

Izvršni direktor Andrea Košćeli izjavio je da CMA „čvrsto veruje“ da se putnicima mora ponuditi potpuna refundacija, ali da je Uprava, nakon razmatranja relevantnog zakona i prikupljenih činjenica u istrazi, zaključila da vreme koje bi bilo potrebno za rešavanje slučaja na sudu i njegov neizvestan ishod, više ne mogu da opravdaju dalje trošenje javnog novca.

Rajaner je pozdravio odluku o zatvaranju istrage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.