U trendu

VB želi da se pridruži paktu EU-SAD o smanjenju tarifa

VAŠINGTON – Britanska ministarka trgovine En-Mari Trevelijan pozvaće danas američku koleginicu Đinu Rejmondo da započnu zvanične razgovore o smanjenju američkih carina na čelik i aluminijum pre kraja godine, rekao je Rojtersu jedan visoki britanski zvaničnik .

Taj potez dolazi nakon što je Trevelijan rekla juče u Vašingtonu glavnom američkom trgovinskom pregovaraču Ketrin Taj da u Britaniji raste pritisak da se povećaju uzvratne tarife na viski i druge američke proizvode ukoliko ne dođe do brzog dogovora o ublažavanju američkih mera, dodao je taj zvaničnik.

Trevelijan će tu poruku ponoviti na današnjem sastanku s Rejmondovom u Vašingtonu, dodao je izvor britanske agencije, koji nije želeo da bude imenovan.

Britanija, koja je izašla iz Unije 31. januara 2020, želi da se pridruži sporazumu između Vašingtona i Brisela sklopljenom u oktobru, koji omogućava bescarinski uvoz u Sjedinjene Države „ograničene količine“ metala proizvedenih u EU, uz zadržavanje američkih tarifa od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminijum na količine koje premašuju limit.

Britanske firme će biti pod povećanim pritiskom od 1. januara, kada se smanje američke carine na robu iz EU kao rezultat pomenutog sporazuma. EU je već ukinula uzvratne carine protiv Sjedinjenih Država nakon postozanja dogovora s Vašingtonom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar