U trendu

Venecuela: Veća inflacija nego u Jugoslaviji 1993.

KARAKAS, 7. septembra (Tnjug) – Hiperinflacija u Venecueli, najgora u novijoj istoriji, usporila je u avgustu na 135.000 odsto godišnje.

Između jula 2018. i jula 2019. godine bila gotovo dvostruko viša, saopštio je parlament te južnoameričke zemlje, u kojem opozicija ima većinu.

Mesečni rast cena, koji je u julu iznosio 33 odsto, skočio je u avgustu na 65,2 odsto, prema podacima koje je izneo zastupnik Anhel Alvarado, član komisije za finansije, prenosi Al Džazira.

Vlada je u aprilu udvostručila prosečne plate na 40.000 bolivara, a u to vreme to je iznosilo osam američkih dolara.

Danas dve kutije jaja koštaju 70.000 bolivara (3,5 dolara), a kilogram mesa 50.000 bolivara (2,5 dolara), prenosi B92.

Analitičari smatraju da je inflacija posledica neograničenog štampanja novca.

U Venecueli je propala proizvodnja nafte, koja je prešla sa 3,2 miliona na milion barela dnevno, dok Međunarodni monetarni fond za ovu godinu predviđa smanjenje bruto domaćeg proizvoda za 35 procenata.

Maduro krizu pripisuje brojnim ekonomskim sankcijama koje je uvela administracija predsednika SAD Donalda Trampa njegovoj Vladi, kako bi na njega izvršila pritisak i prisilila ga na odlazak sa vlasti.

Opozicija oko predsednika Nacionalne skupštine Huana Gvaida, kojega kao privremenog samoproglašenog predsednika Venecuele priznaje oko 50 zemalja, ističe da su „nemar i korupcija“ Vlade doveli do tog stanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.