U trendu

Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Dolar je pao prema rivallskim valutama drugi dan zaredom u četvrtak usled slabljenja prinosa na američke obveznice zbog „mršavih“ podataka o stanogradnji, i jer su investitori usmerili pažnju na monetarni sastanak iduće nedelje na kom bi zvaničnici trebalo da smanje kamatne stope prvi put u deceniji.

Dok valutna tržišta pretežno očekuju smanjenje američke referentne kamatne stope za 25 bazičnih poena, pojedini investitori tipuju da će ona biti srezana za 50 bazičnih poena.

Rasprostranjeno je mišljenje da će Federalne rezerve do kraja godine smanjiti kamate za gotovo 75 bazičnih poena.

Dolar je prema korpi valuta oslabio za 0,1 procenat, i dolarski indeks je iznosio 97,09 poena.

Uprkos rastućim očekivanjima za smanjene kamata u SAD, evro je poslednjih dana imao ograničeno kretanje trgujući se u uskom rasponu oko 1,12 dolara, pošto investitori očekuju da će Evropska centralna banka slediti korake FED-a.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u četvrtak na nivou od 117,55/85. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 27 miliona evra po prosečnom kursu od 117,7400. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,55/85.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 3.649 miliona dinara na nivou od 1,60 do 1,70.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar