U trendu

Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Američki dolar je zabeležio šestomesečni maksimum prema japanskom jenu, dok je novozelandski dolar skočio na četvoromesečni maksimum u ponedeljak, nakon neočekivanog oporavka proizvodne aktivnosti u Kini što je podgrejalo nade u svetlije perspektive globalnog rasta.

Evro je bio stabilan uoči obraćanja nove predsednice Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard poslanicima u Evropskom parlamentu i trgovao se na nivou od 1,1015 dolara.

Američki dolar je tokom trgovačkog dana ojačao u odnosu na japansku valutu na 109,73 jena, što je najviši nivo od maja, a na zatvaranju trgovanja je zaključen u plusu za četvrtinu procenta na 109,63 jena.

Sa druge strane, funta je bila u padu za trećinu procenta na 1,29 dolara, pošto su istraživanja javnog mnjenja ukazala da se smanjuje prednosti vladajuće Konzervativne partije nad laburistima uoči izbora u Velikoj Britaniji 12. decembra.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 117,40/70. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 10 miliona evra po prosečnom kursu od 117,5440. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,40/70.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 800 miliona dinara na nivou od 1,02 do 1,03.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.