Više od 1.200 korejskih kupaca tuži BMW

SEUL – Više od 1.200 kupaca iz Južne Koreje podneće ove ove sedmice tužbe za naknadu štetu protiv nemačkog proizvođača automobila, kompanije BMW, zbog najnovijeg povlačenja vozila nakon serije požara na motoru, saopštila je danas domaća organizacija za zaštitu potrošača.

Prema saopštenju korejske Asocijacije potrošača, ukupno će 1.226 kupaca u petak podneti tužbe Centralnom okružnom sudu u Seulu, tražeći pojedinačno po 15 miliona vona (13.500 dolara) nadoknade za novac koji su potrošili na rent-a-car pošto njihovi automobili nisu bili u voznom stanju, kao i za pretrpljeni psihički bol, izveštava agencija Jonhap.

Planirani sudski postupak dolazi u trenutku dok nadležne vlasti Južne Koreje ispituju uzroke zapaljivanja BMW-ovih motora. U dosadašnejm toku godine, zabeleženo je oko 40 slučajeva izbijanja požara na BMV-ovim automobilila, doduše bez povreda ili fatalnih ishoda.

Nemački proizvođač automobila pripisuje krivicu komponenti za recirkulaciju izduvnih gasova (EGR) kao „osnovnom uzroku“ nedavnih požara. EGR ventil je jedan od glavnih uređaja koji se koriste za smanjenje emisije azotnih oksida iz dizel motora.

BMW-ova južnokorejska jedinica je prošle sedmice počela da povlači više od 106.000 automobila sa tog tržišta.
Ranije danas, policija je izvršila pretres u glavnoj zgradi BMW-a u Seulu, kako bi istražila da li je kompanija sakrila činjenice o defektu na vozilima koji je uzrokovao požare.

Iz Metropoliten policijske uprave u Seulu, saopšteno je da je grupa od 30 inspektora poslata da izvrši pretres u sedištu BMW-a u kvartu Jungu, u cenralnom delu glavnog grada Južne Koreje.

U Asocijaciji potrošača očekuju da će broj vlasnika BMW-a koji će se pridružiti tužbama porasti kako sudski proces bude odmicao, prenosi Jonhap.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike