U trendu

Vlada CG mora da prekrši zakon za isplatu januarskih plata?

PODGORICA – Crnogorska vlada i resorni ministri su saglasni da je privremeno finansiranje neophodno, ali joÅ¡ nisu objasnili na koji način će isplatiti januarske plate a da ne prekrÅ¡e Zakon o budÅŸetu, piÅ¡u Dnevne novine.

Član 37 Zakona o budÅŸetu i fiskalnoj odgovornosti, koji normira privremeno finansiranje kroz mesečno odobrenje jedne dvanaestine stvarnih izdataka ostvarenih u prethodnoj godini, moguće je primeniti samo za one potroÅ¡ačke jedinice koje su utvrđene u ovogodiÅ¡njem budÅŸetskom zakonu.

Od 12 ministarstava nove vlade, čak njih sedam nije bilo obuhvaćeno u Zakonu o budÅŸetu za 2020, navodi se u tekstu koji prenosi portal Cdm.

Nova vlada je odlučila da neka ministarstva objedini i da formira neka nova, za koja je, shodno zakonu, upitan način finansiranja od januara.

Upitne su i plate za više od pola zaposlenih u javnom sektoru.

Poslanik Socijaldemokrata i bivÅ¡i ministar prosvete Damir Å ehović kaÅŸe za Dnevne novine da nema dilemu ukoliko se i tokom januara bude insistiralo na privremenom finansiranju, da će vlada doći u zonu neregularnog raspolaganja budÅŸetskim sredstvima.

“Radnici i u ovih sedam ministarstava će moći da prime plate, ali taj ko ih potpiÅ¡e će morati da zna da krÅ¡i zakon i da moÅŸe krivično da odgovara. Zakon o budÅŸetu je jasan”, rekao je Å ehović.

U prilog njegovoj konstataciji ide i odluka Senata Drşavne revizorske institucije, koja je potvrdila da novac iz budşeta mogu da dobiju samo one potrošačke jedinice koje se nalaze u ovogodišnjem Zakonu o budşetu.

U vladi su jasno saopštili da smatraju da sve rade u skladu sa zakonom.

Za sada je poznata činjenica koju je nedavno saopÅ¡tio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović da će rebalans budÅŸeta za narednu godinu biti urađen u aprilu ili maju.

“Taj rebalans budÅŸeta će biti prava refleksija novih ekonomskih politika vlade. Nijedna ekonomska politika ne moÅŸe biti doneta bez prethodnog finansiranja za tu razvojnu politiku. Mi smo napravili taj prvi korak i čeka nas ozbiljna analiza budÅŸeta i na koji način da u taj rebalanst upakujemo naÅ¡e razvojne ekonomske politike”, kazao je Milatović.

Međutim, ostalo je otvoreno viÅ¡e pitanja koja će u januaru stići na naplatu – na koji način će se servisirati ugovorene obaveze, Å¡ta je sa garancijama, na koji način će se finansirati Javni servis, te Å¡ta će se deÅ¡avati sa Montenegro Erlajnsom…

Ono Å¡to je sigurno je da novca za plate i penzije neće faliti jer se Crna Gora, emitovanjem obveznica, zaduÅŸila 750 miliona evra, piÅ¡u Dnevne novine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar