Vlada CG mora da prekrši zakon za isplatu januarskih plata?

PODGORICA – Crnogorska vlada i resorni ministri su saglasni da je privremeno finansiranje neophodno, ali još nisu objasnili na koji način će isplatiti januarske plate a da ne prekrše Zakon o budžetu, pišu Dnevne novine.

Član 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koji normira privremeno finansiranje kroz mesečno odobrenje jedne dvanaestine stvarnih izdataka ostvarenih u prethodnoj godini, moguće je primeniti samo za one potrošačke jedinice koje su utvrđene u ovogodišnjem budžetskom zakonu.

Od 12 ministarstava nove vlade, čak njih sedam nije bilo obuhvaćeno u Zakonu o budžetu za 2020, navodi se u tekstu koji prenosi portal Cdm.

Nova vlada je odlučila da neka ministarstva objedini i da formira neka nova, za koja je, shodno zakonu, upitan način finansiranja od januara.

Upitne su i plate za više od pola zaposlenih u javnom sektoru.

Poslanik Socijaldemokrata i bivši ministar prosvete Damir Šehović kaže za Dnevne novine da nema dilemu ukoliko se i tokom januara bude insistiralo na privremenom finansiranju, da će vlada doći u zonu neregularnog raspolaganja budžetskim sredstvima.

“Radnici i u ovih sedam ministarstava će moći da prime plate, ali taj ko ih potpiše će morati da zna da krši zakon i da može krivično da odgovara. Zakon o budžetu je jasan”, rekao je Šehović.

U prilog njegovoj konstataciji ide i odluka Senata Državne revizorske institucije, koja je potvrdila da novac iz budžeta mogu da dobiju samo one potrošačke jedinice koje se nalaze u ovogodišnjem Zakonu o budžetu.

U vladi su jasno saopštili da smatraju da sve rade u skladu sa zakonom.

Za sada je poznata činjenica koju je nedavno saopštio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović da će rebalans budžeta za narednu godinu biti urađen u aprilu ili maju.

“Taj rebalans budžeta će biti prava refleksija novih ekonomskih politika vlade. Nijedna ekonomska politika ne može biti doneta bez prethodnog finansiranja za tu razvojnu politiku. Mi smo napravili taj prvi korak i čeka nas ozbiljna analiza budžeta i na koji način da u taj rebalanst upakujemo naše razvojne ekonomske politike”, kazao je Milatović.

Međutim, ostalo je otvoreno više pitanja koja će u januaru stići na naplatu – na koji način će se servisirati ugovorene obaveze, šta je sa garancijama, na koji način će se finansirati Javni servis, te šta će se dešavati sa Montenegro Erlajnsom…

Ono što je sigurno je da novca za plate i penzije neće faliti jer se Crna Gora, emitovanjem obveznica, zadužila 750 miliona evra, pišu Dnevne novine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.