Vujović: Rešenja opozicije nekoherentna i neizvodljiva

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da se slaže sa primedbama mnogih poslanika opozicije na Predlog budžeta za 2018. godinu i da je podjednako zabrinut kao i oni, ali da su rešenja koja nude „nekoherentna i neizvodljiva“.

On je na sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatra Predlog budžeta za narednu godinu rekao da „nudi težak, ali pravi put za privredni rast“.

„Kada sam izabran za ministra budžetski deficit je bio 8,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i preostalo je bilo 78 dana do bankrota“, rekao je Vujović.

On je istakao da se slaže da je visok javni dug i da su subvencije problem.

Dodao je da postoje tri vrste subvencija i da su ukinute „one kojima su pare bacane, a da su zadržane kapitalne jer ne može sve da se ukine preko noći“.

„Nije dobro da se poljoprivreda pomaže subvencijama i one se daju da bi ljudi preživeli“, rekao je Vujović, odgovarajući na primedbe poslanika Demokratske stranke(DS) Gorana Ćirića i poslanika Dosta je bilo (DJB) Saše Radulovića.

Radulović je rekao da je Vlada Srbije uspela da eliminiše deficit u budžetu što je pohvalno, ali da je to uradila uzimajući novac iz džepova gradjana Srbije, smanjenjem plata i penzija, a ne uštedama i uvodjenjem reda u državi.

„Efekat smanjenja plata i penzija, povećanja poreza i nestručnog vodjenja javnih preduzeća nije imao uticaja na privredni rast jer je Srbija na začelju u regionu“, rekao je Radulović i predložio da se smanje porezi, ukinu subvencije i povećaju investicije.

Poslanik DS Goran Ćirić zamerio je ministru Vujoviću što nije napravljena strategija za obaranje javnog duga na ispod 45 odsto BDP kako propisuje zakon.

„Budžetom za sledeću godinu nećete povećati standard gradjana čije su plate u proseku 47.000 dinara, a vrednost potrošačke korpe 70.000 dinara“, rekao je Ćirić.

On je ocenio da je podjednako pogubna odluka Vlade Srbije i da zabrani zapošljavanje u javnom sektoru, pa mladi, posebno studenti medicine koji završavaju fakultet „da bi služili svojoj zemlji odlaze u Nemačku, Norvešku“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike