U trendu

Vuković: Polazna osnova za minimalac biće 40 000 dinara

ČAČAK – Član socijalno-ekonomskog saveta ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Duško Vuković danas je sa predstavnicima Samostalnog sindikata Čačka razgovarao o predstojećim pregovorima u Vladi Srbije o povećanju minimalne zarade, kao i potpisivanje kolektivnog ugovora u preduzeću Autoprevoz Čačak.

Kako je Vuković istakao za Tanjug, S S S S otpočeo je kampanju pod nazivom „Podigni minimalac”, a polazna osnova tog sindikata u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara.

„Sredinom avgusta otpočeće pregovori reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i Vlade Republike Srbije oko iznosa minimalne zarade za 2022. godinu. Naš je stav da iznos minimalne zarade mora da se izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe. Sam sadržaj minimalne potrošačke korpe ne može da omogući egzistenciju tročlane porodice. Žao nam je što je prethodnih godina iznos minimalne zarade nije postignut dogovorom, već jednostranom odlukom Vlade” – rekao je za Tanjug Duško Vuković.

On je naveo da u proseku iznos potrošačke korpe raste za oko 1.000 dinara na godišnjem novou, pa minimalna zarada mora biti u skladu sa iznosom minimalne potrošačke korpe u tom trenutku, ali i da je važno da se sa rastom minimalne zarade procentualno povećavaju i zarade zaposlenih u svim sektorima.

,,Polazna osnova S S S S u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara. Takođe mi imamo problem da se sa povećanjem minimalca smanjuju zarade ostalih zaposlenih, tako da pregovaramo sa Vladom da se utvrde plate za svaki sektor, da u svakom preduzeću sa rastom minimalne zarade rastu i plate ostalih zaposlenih”, rekao je Vuković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.