Yuta: Prodaja turističkih aranžmana opala sedam odsto

Prodaja turističkih aranžmana u Srbiji početkom letnje sezone smanjena je za oko sedam odsto, izjavio je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Yuta) Aleksandar Seničić.

Na konferenciji za novinare u Yuti ocenjeno je da su medju razlozima manje zainteresovanosti putnika loši vremenski uslovi, teroristički napadi, ali i čekanje da se formira vlada u Srbiji i preporuke službenicima da ne idu na odmore.

Seničić je rekao da ako se nastavi ovako, pad prodaje do kraja sezone mogao bi biti i 10 – 15 odsto, ali da ipak treba očekivati bolje pokazatelje.

On je rekao da su cene aranžmana na nivou prošle godine, osim Turske koja je znatno smanjila cene, a kako je dodao, interesovanje za Tursku opalo je za 45 do 50 odsto.

„Prema našim podacima veće su cene u nekim hotelima u Crnoj Gori, dok su u privatnom smeštaju ostale iste. Crna Gora preko agencija nema veliki broja putnika iz Srbije, ali ove godine taj broj je 15 odsto veći“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dobra vest je što je veliki broj agencija prvi put u ponudu uvrstio Srbiju.

Rečeno je i da je zainteresovanost za Grčku, koja je najtraženija destinacija, povećana za oko pet odsto, a Italija i Španija sada su po tražnji pretekli Tunis i Egipat.

Seničić je gradjanima poručio da putuju preko agencija koje su članice Yute imaju Yuta garanciju putovanja, ali i da uplate putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja.

U tom sistemu, koji putnicima garantuje sigurnost putovaanja je 150 agencija, koje imaju 700 predstavnika na 350 lokacija.

Pre zaključenja ugovora o putovanju obavezno je, kako navodi, proveriti program putovanja, ugovor i proučiti opšte uslove putovanja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike