U trendu

Za najbolje biznis ideje nezaposlenih žena u Srbiji kompanija Mocart obezbedila 50.000 evra

Kompanija „Mocart“ će donirati 50.000 evra za najbolje poslovne ideje nezaposlenih žena u Srbiji, saopštilo je danas Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Sporazuma o realizaciji programa ekonomskog osnaživanja žena potpisala je predsednica Koordinacionog tela Zorana Mihajlović sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević i generalnim direktorom „Mocarta“ Slobodanom Prodanovićem.

„Jedan od najvećih problema žena koje žele da pokrenu sopstveni biznis je nemogućnost da za to izdvoje finansijska sredstva. Ovim projektom pomoći ćemo im, ispratićemo sve prijave, izabraćemo najbolje i potom ćemo ispratiti realizaciju preduzetničkih aktivnosti“, kazala je Mihajlović.

Istakla je da nedavno usvojeni Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući jednake uslove ženama i muškarcima i da je važno da se učini sve da žene budu ekonomski samostalnije, jer samo osnažene mogu doprineti svojoj porodici i društvu.

Darija Kisić Tepavčević istakla je da je Srbija potpisnica brojnih dokumenata kojima se garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i zabranjuje svaka diskriminacija.

„Takodje, Strategija zapošljavanja za period do 2025. godine daje čitav niz smernica za poboljšanje položaja žena, posebno onih iz najosetljivijih kategorija. U prošlosti žene su bile izložene raznim preprekama, važno je da sada pokažemo ne samo da smo ravnopravne, nego i bolje. Ovo je odličan primer saradnje države i društveno odgovornih kompanija. Ekonomska nezavisnost žena jedan je od glavnih preduslova za ravnopravnost“, rekla je Kisić Tepavčević.

Slobodan Prodanović je rekao da je kompanija „Mocart“ objavila danas Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 evra, odnosno po 10.000 evra za pet nezaposlenih žena sa najboljim biznis idejama, a rok za prijavu je 30 dana.

„Ciljevi ove akcije su ekonomsko osnaživanje žena, promocija rodne ravnopravnosti, razvoj i promocija preduzetničkog duha i podsticanje preduzetništva kod nezaposlenih žena, posebno u nerazvijenim sredinama. Želimo da pomognemo ženama da budu ekonomski nezavisne, a osim finansijske pomoći, pružićemo im podršku i u marketinškoj, odnosno medijskoj promociji“, rekao je Prodanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.