Za najinovativnija preduzeća u SRB pet miliona dolara

BEOGRAD – Početnici u biznisu i mala i srednja preduzeća koja žele da ubrzaju rast putem inovacija i modernih tehnologija, od sledeće godine na raspolaganju će imati novi, jedinstveni program podrške u visini od pet miliona dolara, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Navodi se da su ta sredstva obezbeđena iz donacije kompanije Filip Moris (Philip Morris International).

Sporazum o razumevanju i saradnji u sprovođenju projekta podrške digitalnoj, kao i na nauci zasnovanoj transformaciji privrede – StarTeć, potpisali su danas u Vladi Srbije premijeka Ana Brnabić i generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević.

„StarTeć projekat u potpunosti je u skladu sa prioritetima Vlade Srbije da putem digitalizacije i podsticanja privrednih aktivnosti baziranih na nauci, kreativnosti, inovacijama i novim tehnologijama obezbedi snažan privredni rast i otvaranje novih kvalitetnih radnih mesta“, izijavila je premijerka Brnabić.

Izrazila je veliku zahvalnost kompaniji Filip Moris što je u ovoj godini, koja je bila veoma teška za privredu, odlučila da donira značajna sredstva za projekat poput ovog.

„Vlada Srbije podršku projektu je pružila usvajanjem niza podsticaja među kojima su poresko oslobođenje za osnivače firmi u inovacionim delatnostima i poreski kredit za ulaganje u takve biznise, ali i mogućnost nagrađivanja zaposlenih učešćem u kapitalu i podsticaj za zapošljavanje povratnika i stranaca.“, dodala je prermijerka.

Brnabićeva je istakla da kroz aktivnosti Fonda za inovacionu delatnost Srbija nastavlja da svake godine povećava finansiranje i podršku inovativnim kompanijama.

Direktor Filip Morisa Jakovljević je rekao da kompanija dobro poznaje znacaj inovacija s obzirom na to da je pomoću njih i sama prošla transformaciju od tradicionalne do moderne.

„U naredne tri godine više od 3,5 miliona dolara biće dodeljeno kroz grantove u rasponu od 25.000 do 100.000 dolara, a korisnici neće imati obavezu sufinansiranja. Drugi deo podrške biće usmeren ka unapređenju regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija, kao i za promociju srpskog preduzetništva, inovacija i inovatora“, naveo je on.

Dodao je da se Filip Moris uvek trudo da podrži inicijative koje su u fokusu države.

„Kada je aktuelno bilo otvaranje novih radnih mesta, imali smo program ‘Pokreni se za posao’, a danas kroz StarTeć želimo da podržimo izvozno orijentisanu privredu, zasnovanu na visokim tehnologijama i inovacijama“, zaključio je Jakovljević

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je naša zemlja ove godine popravila plasman na Globalnom indeksu inovacija (GII) za četiri mesta i sada je 53. među 129 zemalja, ali najslabiji rezultat beleži baš u oblasti podrške inovacijamaje jer je tek 34. od 39 zemalja u Evropi.

„Jedan od ciljeva StarTeća jeste i formiranje koordinacionog tela koje će identifikovati probleme i predložiti rešenja za unapređenje pozicije na GII listi, što smo pokazali da možemo formiranjem zajedničke grupe koja je doprinela velikom skoku Srbije na Duing biznis listi“, dodala je Jovanovićeva.

Pored bespovratnih sredstava, kroz Program StarTeć odabranim firmama biće na raspolaganju i vaučeri za ekspertsku podršku razvoju biznisa i digitalnu transformaciju, navela je ona.

Program StarTeć usmeren je na male biznise, jer podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je tek 47 odsto malih privrednih društava sprovelo makar jednu inovaciju, a jedan od ključnih izazova je upravo slaba dostupnost sredstava za finansiranje inovativnih projekata, naveo je NALED.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.